Ne-am plictisit deja de stereotipiile de genul „nu poate fi exprimat nici în 1.000 de cuvinte”, „nu-mi găsesc cuvintele” etc… Este adevărat că nevoia de cuvinte creşte direct proporţional cu importanţa a ceea ce vrei să exprimi, dar dacă ar exita o modalitate de a spune totul în numai şase cuvinte? Pare imposibil, ştim, însă o americancă a reuşit să demonstreze că nu este aşa.

O cheamă Emily Lloyd, este bibliotecară şi scriitoare şi a creeat site-ul http://6wordsmpls.com/, unde şi-a invitat pe toţi concetăţenii din Minneapolis să încerce cel puţin o dată să îşi rezume viaţa sau momente cruciale ale acesteia în doar 6 cuvinte. Aşa afăm că „Being me part-time doesn’t work.” (“Nu merge să fiu doar parţial eu însumi”) sau „Go be illuminated by a streetlight.” (“Du-te şi luminează-te la un felinar”)…
Emily spune că nu vrea ca proiectul ei să ia sfârşit până când arhiva site-ului nu va cuprinde cel puţin 1.000 de astfel de amintiri din şase cuvinte. „De preferat ar fi, desigur, sa fie de cinci ori pe atât”, spune ea.

Iar pentru că poveatea a fost luată în serios de către locuitorii din Minneapolis, să-ţi povesteşti viaţa în şase cuvinte a ajuns temă de proiect în şcolile de acolo, în timp ce bătrânii dintr-un centru lucrează de zor pentru împărtăşi cât mai multe poveşti de viaţă din şase cuvinte. Lor li s-au alăturat clienţi ai cafenelelor şi ai barurilor cărora le-a fost pus la dispoziţie, în toalete, un spaţiu special unde îşi pot împărtăşi în şase cuvinte experienţa de viaţă, asta în cazul în care le vine brusc inspiraţia.

“Când am văzut reacţia oamenilor la proiectul meu, mi-am dorit şi mai mult ca acesta să meargă mai departe, să îl extind”, scria Emily pe pagina sa.

Printre frazele ei preferate se află prima primită şi care aparţine unui adolescent „Desenele murale hip-hop sunt upercut pentru cafenele”, „Drumuri prăfuite, salarii mici, oameni extraordinari” sau unul mai grav, cu autor necunoscut, „Depresivii vor fi în curând excluşi”.

Unele enunţuri au şi subînţelesuri, cum ar fi, de exemplu, acesta: „A married, single-mother of three” („Căsătorită, mamă singură a trei copii” sau sunt comice „Am grateful to be sober today” („Sunt bucuros că azi sunt treaz”).

Adaugă un comentariu