Unt pe paineCând vine vorba despre ce servim la micul dejun părerile sunt împărțite. Românii sunt de părere că trebuie să fie cea mai consistentă masă a zilei, deși cei mai mulți dintre aceștia sar peste ea. Pe de altă parte, englezii nu se sfiesc să pună în meniuri la categoria breakfast ouă prăjite sau făcute jumări, bacon, cârnăciori și iahnie de fasole, toate în aceeași farfurie! La polul opus se află francezii. Ei iau la propriu sensul cuvântul petit din sintagma ”petit déjeuner” și își încep ziua cu un mic răsfăț culinar. Vedetele de necontestat ale orcărei dimineți franțuzești sunt untul și bagheta consumată sub formă de tartine, acompaniate de gem și cafea. În weekend răsfățul se dublează, iar cele 2 alimente vedetă se transformă în magicul croissant cu unt.
Sănătate la pachet
Revenit la modă după o perioadă destul de îndelungată în care a fost înlocuit cu margarina, considerându-se eronat că ar fi mai sănătoasă datorită conținutului său de grăsimi vegetale, untul are o mulțime de proprietăți beneficie pentru care merită consumat, în detrimentul margarinei și, în anumite cazuri, chiar al uleiului de măsline. E timpul să profiți de beneficiile pe care ți le oferă untul Koliba produs din smântână tratată prin pasteorizare la cel puţin 95°C.
Spre exemplu, untul are un aport mai mic de grăsime în sânge după consum, comparativ cu uleiul de măsline, cel de semințe de in sau de rapiță. În plus, untul este sursa de vitamina A cel mai ușor de asimilat, care sprijină tiroida și glandele suprarenale, dar și de vitamina K2, care previne apariția cariilor dentare și ajută la construirea unui sistem osos puternic. De asemenea, conține acid linoleic conjugat, protejând împotriva cancerului, în timp ce grăsimile saturate din unt sunt formate din acizi cu proprietăți antitumorale, ce cosolidează sistemul imunitar.
Iar pentru persoanele preocupate de kilogramele în plus, este important să afle că untul nu duce la exces de grăsime corporală, deoarece acizii grași cu lanț scurt și mediu sunt arși pentru energie rapidă și nu sunt stocați în organism. Mai mult, untul oferă o senzație de sațietate care poate inhiba pofta de mâncare.
Gustul delicat al dimineții ce amintește de smântâna dulce
Pentru că e simplu, sănătos și ușor de pregătit, nu-ți refuza răsfățul francezilor de început de zi. Pregătește-ți pentru micul dejun câteva bucăți de tartine desprinse dintr-o baghetă proaspătă și crocantă, peste care așterne un pat fin de unt Koliba. Cu un gust delicat ce amintește de smântâna dulce și produs după o rețetă tradiționala, untul Koliba îți vine în ajutor în ambalaj de 200 g. Conține cel puțin 82% grăsime, dar acum știm că grăsimea din unt este de preferat uleiului sau margarinei și nu ne îngrașă. Pentru un plus de sănătate alătură mâncării solide un suc de portocale proaspăt stors și dimineața deja începe să îți surâdă.
 

Adaugă un comentariu