Andruk Dreamland
E o poveste de expaţi. Despre soţiile oamenilor de afaceri străini relocaţi în România sunt destui care gândesc că nu sunt decât nişte cucoane care se plictisesc şi tocmai pentru că dispun de timp şi bani mai deschid câte o mică afacere, de cele de mai multe ori destinată tot lor. Ei, nu este chiar aşa. Expaţii fac treabă bună la noi şi, în afară de organizarea de târguri tematice sau de evenimente caritabile, expaţii aduc modernitatea într-o Românie care, uneori, pare conservatoare.
Un bun exemplu de afacere frumoasă şi prosperă este La Fourchette, un magazin cochet unde miroase rău şi pătrunzător a brânză franţuzească veritabilă şi de cea mai bună calitate, un magazin unde găseşti multiple variante pentru a alcătui un meniu sănătos. Visul La Fourchette s-a născut la o cafea, după cum o spun chiar proprietarii, Raoul şi Bruno.
În loc de „A fost odată…”
Eu „am luat la cunştinţă” de La Fourchette în cadrul unui eveniment organizat de La Bibliotheque ( o altă poveste frumoasă pe care nu o vom omite). Dacă eşti novice şi iei un prim contact cu brânza franţuzească, paţeşti ca o parte dintre noi în acea seară: te uiţi lung la vecinul şi gândeşti că fie nu s-a spălat de ceva timp, fie a dat peste norocul pe care l-a luat pe talpa pantofului. Abia după ce-ţi dai seama că stai în preajma unor brânzeturi originale te linişteşti. Însă, dincolo de povestea amuzant-jenantă, iată care este istoria La Fourchette.

“Pasionaţi de gastronomie, un grup de expaţi discută la o cafea. Ines, o tânără mama a doi copii, se întreabă cum să ofere familiei ei o mâncare variata, proaspătă şi de calitate. Laura şi Jonathan vor să-şi primească prietenii şi să le propună mese originale ce le vor aminti de Franţa natală. Jean visează la brânzeturi : Rocamadour, Comte şi Camembertul bine făcut… Paolo ar adora să guste nişte scoici. Prietenii săi români nu au rămas în urmă. Ana, care revine dintr-o vacanţă din Ţara Bascilor, îşi doreste să regăsească gustul unic al raţei gătite în vin. Andrei, maestru al grătarului, vrea în mod absolut să gasească o coastă bună de vacă”.  Ei, iată cum, o poveste care s-a născut din dorinţe, ce-i drept, gurmande, a ajuns să fie scrisă şi dusă mai departe de cei doi prieteni.

Tot ei, Raoul şi Bruno, ne-au spus istoria brânzeturilor La Fourchette, o istorie veche, preţioasă şi cu gust 🙂
In Franţa, ţara brânzei, se spune ca există cel puţin 365 feluri de brânză, fiecare dintre ele având propria poveste.
Originea brânzei “Mont d’Or “, de exemplu, rămâne  învăluită în mister. Procesul de fabricaţie a fost conceput în perioada de sfarşit a Evului Mediu. Jean-Jacques Rousseau a povestit despre  “Mont d’Or “ într-o scrisoare,
din 1799, către Parmentier. Ludovic al XV-lea al Franţei, mare expert în brânză, avea deseori “Mont d’Or” la masă. La început, “Mont d’Or “ era supranumit brânză “de bois” (din lemn) sau brânză “de crème” (cu crema=miezul brânzei) sau chiar brânză   “de boëte” (la cutie). Producţia de “Mont d’Or” este influentată de condiţiile meteorologice. Atunci, cand alimentaţia este bazată pe fân, vacile nu mai produc destul lapte pentru producţia unor varietaţi de format mai mare de brânză. Însă, în ciuda frigului, fermierii au învaţăt să producă si au conceput o brânză  unică  şi moale: Mont d’Or. Cu cât iarna este mai aspră, cu atât mai mult este apreciat “Mont d’Or “ la cuptor !
Brânza Comté are şi ea o poveste. Numită şi “roata aromelor”, ea oferă o varietate uimitoare de arome  –  83 –  unt, iaurt, agrume, alună, pâine prăjită, caramel, fân, ciupercă, vanilie, piper… Comté conține vitamine A, B şi D. Este slabă în sare dar bogată în calciu. Veste bună pentru femeile pofticioase, Comté nu îngrașă !!!  Are la bază un lapte destul de slab iar lipidele sunt puțin reținute de organism. Comté este de neuitat pe platouri de brânzeturi, dar este la fel de apreciat de-a lungul zilei, după chef. Mic dejun, gustări, brunch, prânz, cină, s.a.m.d. Degustați Comté taiat în formă de cuburi, de « degete»,… Scoateți Comté din frigider o oră mai devreme de a o consuma. Aşa o să aibă temperatura ideală de degustare !
Brânza, trofeu de război
În secolul VIII, Charles Martel a respins sarazinii în Poitiers. Urmașii arabi, ramași în sudul Spaniei, ajunseseră treptat în Franța. Când a trebuit să părăsească țara, au lăsat în urma şeptelul caprin, şi nişte rețete de brânză, care au dus, la naşterea Brânzei Chabichou.
Mic truc !
Ca antreu, pregătiți niste tartine calde cu Chabichou. Pe o felie de pâine de calitate, puneți o bucată cu mirodenii, pe placul dumneavoastră, paprica, chimion, curry, bagați la cuptor până când se topeşte şi degustați cu un pahar de vin  roze.
 

Adaugă un comentariu