Îi plac lucrurile simple şi frumoase şi, spune ea, reuşeşte de cele de mai multe ori să se ţină departe de un cotidian degradant şi anost. O cheamă Anca Popea, este designer de bijuterii şi pasiunea pentru bijuteriile handmade s-a dezvoltat din dorinţa de a face lucruri frumoase, “care să îmi placă în primul rând mie și apoi celor din jurul meu”. „Mi-au plăcut dintotdeauna artele aplicate, am lucrat și origami, și împletituri, îmi plac lucrurile făcute manual, care relaxează și îți dau un bun tonus psihic”.  Iar tonusul psihic îi vine şi de la grădinărit şi de la fotografie, alte două pasiuni ale tinerei artiste.
Jurnal LifeStyle a vorbit cu Anca despre inspiraţie, creaţia de bijuterii unicat şi a realizat împreună cu artista o schiţă de stil pentru unele dintre cele mai de impact figuri feminine contemporane.
JLS> Ce te inspiră? Cu ce materiale îţi place să lucrezi cel mai mult și de ce?
Anca Popea> Lucrez cu un singur fel de material, o pastă foarte versatilă, inventată în ultimii ani, care, în sine, mă inspiră prin libertatea pe care mi-o dă. Inspirația este o chestie inventată de alții, nu de artist, eu lucrez pur și simplu.
Te rog să descrii procesul de creaţie.
Ceea ce mă fascinează este că pot  face orice din această pastă: uneori o lucrez direct, alteori fac schițe, dar și acestea se schimbă pe măsură ce avansez. Important este momentul de început al unei colecții, apoi mă bucur de „călătorie”, care este foarte minuțioasă și lungă (uneori durează câteva luni de zile).
Care îţi sunt cele mai dragi obiecte?
Cred că obiectele pe care le păstrezi lângă tine ajung să-ți fie și cele mai dragi.  Ale mele sunt fie amintiri din călătoriile pe care le-am făcut prin lume, fie cadourile pe care le-am primit de la oameni apropiați mie. Legat de obiectele din colecțiile mele,  toate îmi sunt la fel de dragi. Fiecare a reprezentat o etapă, a absorbit zile din viața mea, aceasta fiind și unul din motivele pentru care mă despart foarte greu de ele, atunci când sunt achiziționate de cineva.
Ce nu lipseşte din outfitul tău? De ce?
Cerceii, bineînțeles cei făcuți de mine. Sunt cea mai bună carte de vizită a mea.
Ce bijuterii ai face pentru: Prima Doamna a Statelor Unite, Oprah Winfrey, Monica Macovei, Lady Gaga, Oana Pellea, Herta Muller? Cum explici fiecare alegere?
Pentru Michelle Obama nu aș lucra decât la comandă; i s-ar potrivi o bijuterie minimalistă, un colier pe un fir subțire, cu un design abstract, cum sunt cele din colecția Abstract Soul, în situațiile oficiale; în vacanță, o văd foarte bine purtând niște cercei mari, multicolori, cum sunt fluturii din colecția Butterfly Effect.
Pentru Oprah aș face un colier, în culori vii și cu multe structuri suprapuse și împletite în noduri complexe. Este o fire energică și  om de televiziune, și-ar dori cu siguranță niște bijuterii extravagante, cum este setul roșu (colier cu cercei) din colecția Summer Spirit.
 Monicăi Macovei nu i-aș face nicio bijuterie, obiectele mele nu cred să i se potrivească deloc, nici chiar în afară jobului, iar în timpul jobului cu atât mai puțin.
Lady Gaga este o „extremistă” a stilurilor vestimentare și accesoriilor, mi-e ușor să mi-o imaginez purtând un ansamblu decorativ multifuncțional, care să coboare pe lângă obraz, devenind apoi un colier care încercuie ca o gheară gâtul. Sau doar un singur cercel, gigant, transformat din singurul colier din colecția Summer Spirit (floarea uriașă).
Pentru Oana Pellea, o persoană complexă și un artist de mare rafinament,  aș lucra fie un colier simplu, pe o panglică de catifea, cum sunt cele din colecția 70Black, fie un colier cu o stea în negru și violet, cum e cel din colecția Shine, fie o pereche de cercei mari, bogat decorați cu mărgele de sticlă, dar cu design diferit, cum sunt cei din Colecția Fosforescentă.
Herta Muller ar putea purta o broșă, dar cum deocamdată nu fac broșe, cred că ar trebui să caute un alt designer.
Unde te vezi peste 10 ani?
Nu mă văd peste 10 ani, am în față doar ziua de mâine.

Designerul Anca Popea se pregătește să lanseze în curând o nouă colecție, intitulată „Candies and Flowers”, din care vă prezentăm în premieră câteva obiecte. Colecțiile SJD by Anca Popea sunt făcute pentru persoane dinamice, puternice, optimiste, care iubesc viața și știu să se bucure de ea. Colecțiile cuprind doar piese unicat, astfel că odată ce ai achiziționat o pereche de cercei sau un colier, vei fi sigură că nu vei întâlni o a două persoană care să aibă ceva la fel.  Din acest an, colecțiile de bijuterii sunt prezentate în cutii lucrate din hârtie multicoloră  în străvechea artă origami, care celebrează, alături de bijuterii, frumosul ca mod de existență. 
Anca  a lansat în cei trei ani de activitate mai multe colecții de bijuterii unicat: One, Rock, Shine, Grafisme, Abstract Soul, Colecția Fosforescentă, Summer Spirit, Butterfly Effect.
 Noua colecție, „Candies and Flowers by Anca Popea”, s-a cristalizat în ultimele şase luni și aduce în fața noastră piese prețioase, multicolore, îndelung gândite și lucrate cu minuțiozitate. Obiectele au structuri fluide și subțiri ca petalele și lujerii delicați ai primăverii, o materialitate diafană, care îți dă sentimentul de fragilitate a acesteia, la care se adaugă  notă de transparență și duritatea a bomboanelor cu fucte, rezultând o colecție de piese care te îmbie aproape să le guști. Un joc al culorilor proaspete care își propune să le înveselească pe fețele care le vor purta. O colecție închegată, care dovedește o stăpânire a pastei și o concizie stilistică remarcabilă. 
Mai multe modele poţi găsi pe pagina de Facebook a artistei.

 

Adaugă un comentariu