• Sau, cum spun bătrânii, „Bărbatul trebuie să fie puţin mai frumos ca dracul”.

Trei sunt motivele care m-au făcut să ajung până aici: videoclipul piesei „I Follow Rivers” – ea aleargă desculţă prin zăpadă după un el debusolat, plâns şi semănând mai degrabă cu Păsări-Lăţi-Lungilă din basmele copilăriei – apoi divorţul lui Heidi Klum de cântăreţul Seal, sau al lui Seal de Heidi, pentru echidistanţă – ea fotomodel, blondă, suavă, aproape ingenuă, el negru-tăciune (superlativul meu preferat), cu faţa brăzdată, ce mai, Frumoasa şi Bestia. Al treilea sunt chiar eu care, în adolescenţă m-am îndrăgostit de un băiat care s-a dovedit nu doar urât trupeşte, ci şi sufleteşte.

De la Jane Eyre încoace, exemplele de femei care se îndrăgostesc de bărbaţi urâţi sunt din abundenţă.

De ce? Pe mine anii m-au făcut să privesc tranşant: am pornit de la o primă întâlnire „să văd ce vrea” şi cu vorba dulce am târâit-o aşa vreo câţiva ani. Când i s-a terminat repertoriul, s-a încheiat şi relaţia.

Revenind la piesa „I FollowRivers” şi la videoclipului ei, prima explicaţie care îmi vine în minte este că, la un moment dat, fiecare femeie visează să trăiască o frumoasă poveste de dragoste alături de un urât. Un alt răspuns la fel de facil ar fi acela că respectivii domni sunt potenţi din punct de vedere financiar,atât de potenţi încât nu mai contează cum arată. Însă, dacă ne uităm în jur, vedem că nu prea putem generaliza.

Aşa că rămân răspunsurile psihologilor. „Niciunul dintre noi nu suntem imuni la un compliment sau la un cuvânt bine plasat”, spun ei, oferind astfel o altă explicaţie pentru atracţia femeilor faţă de bărbaţii urâţi. „Bărbaţii şi femeile sunt diferiţi. E adevărat, cu toţii sunt atraşi de frumos, însă, în ceea ce-i priveşte pe bărbaţi, frumuseţea poate fi cu adevărat un criteriu serios de selecţie”, argumentează specialiştii. Şi de ce să nu fim sinceri şi să recunoaştem că străzile nu sunt pline de tipi arătoşi care merg de mână cu urâte.  Iar „Shallow Hal” (“Uşuraticul”), unde frumosul el ajunge ca, la final, să se îndrăgostească de grasa de ea, nu e decât un film de duzină.

Sau Rushdie… A fost el iubit de frumoasa Padma Lakshmi pentru intelectul său? Nu. Pentru faimă şi pentru bodyguarzii care-i stăteau alături să-l apere de furia celor care nu erau de accord cu “Versetele satanice”. Şi exemplele în acest sens pot continua cu Sven Goran Eriksson,sportivul vestit că ar avea cea mai precară igienă orală din tot fotbalul britanic, cu Andrew Loyd Webber, dramaturgul celebru şi urât dar atât de iubit de Sarah Brightman, sau cu  Bjorn Ulvaeus, compozitor şi solist al trupei Abba, iubit de frumoasa Agnetha Faltskog. “Femeile astea i-au iubit cu adevărat pentru că au fost iubite la rândul lor cu pasiunea şi dăruirea cu care niciun alt bărbat nu ar făcut-o”, explică psihologii “fenomenul”.
Dacă dragostea nu este oarbă, ar fi stupid să credem că nu se depun nişte eforturi pentru a păstra flacăra vie. Ea încearcă să-i descopere lui frumuseţea interioară, în timp ce el se străduieşte şi mai mult să şi-o demonstreze.

Există, desigur, şi variante deloc onorabilă pentru ambele părţi în care frumoasa ea îl iubeşte pe urâtul el pentru că ştie că poate face din el ce vrea. Adică, pe principiul “preş”, “cârpă”, “pelerină de vreme rea”. Dacă el se complace, să-i fie ruşine, dacă nu, ar fi bine să combată şi să o părăsească.

Se ştie că femeile frumoase sunt nu doar egoiste, dar şi foarte nesigure de ele. Complexate. “Tocmai ele care le-ar putea avea pe toate?”, te-ai putea întreba. Da. Aşa, ea este sigură de un lucru: că nimeni nu va râvni la ce este al ei, că nimeni nu-i va tulbura liniştea conjugală.

Alte motive identificate de psihologi:
–          Pentru că bărbaţii urâţi sunt uşor de manipulate de către femeile frumoase
–          Pentru că, adesea, bărbaţii urâţi sunt mai inteligenţi şi mai amuzanţi decât cei frumoşi
–          Pentru că cercetările au arătat că bărbaţii urâţi au gene puternice
–          Pentru că femeile preferă să dea vieţii culoare, doresc să se deosebească de restul chiar şi aşa, printr-o relaţie cu un urât
–          Pentru a se asigura că sunt iubite şi ocrotite exclusiv şi necondiţionat.

Adaugă un comentariu