„Cinepolitica”, festivalul filmelor politice, vă oferă în acest weekend o selecţie a celor mai preţioase producţii de gen, printre care „Examenul” – un thriller despre spionii maghiari – „Evrei de vânzare” (r. Radu Gabrea) – un documentar despre  comerțul cu fiinţe umane pe care statul comunist l-a practicat decenii la rând – şi thrillerul antrenant regizat de Robert Redford „Spune-mi cu cine te însoțești”. 
Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica își așteaptă spectatorii sâmbătă și duminică, la Cinema Studio și Cinema Elvira Popescu de la Institutul Francez, cu câteva filme de neratat.
Ziua de sâmbătă, 6 aprilie, la Elvira Popescu, îi este rezervată programului special Insuportabila memorie, care se întoarce la momente delicate sau tragice din istorie.
Programul special va începe la 14.30 cu „Examenul” / „A vizsga”, în regia lui Péter Bergendy, un thriller despre spionii maghiari care, după revoluţia eşuată din 1956, pentru a-şi demonstra loialitatea faţă de cauza comunistă, au fost nevoiţi să se spioneze şi denunţe între ei. Va urma, de la 16.30, Pe scurt, despre politică, o mini-secțiune care adună şase dintre cele mai importante filme scurte cu tematică politică din ultimii ani, alese de Massimilliano Nardulli, director artistic al Brest European Short Film Festival și membru al juriului Cinepolitica.
Despre comerțul cu fiinţe umane pe care statul comunist l-a practicat decenii la rând, în special cu Germania şi Israel, va vorbi, de la 18.30, documentarul „Evrei de vânzare”, de Radu Gabrea. De la 20.00, va fi proiectat „Copiii lui Hitler” / „Hitler’s Children”, în regia lui Chanoch Ze’evi, un documentar pătrunzător despre soarta descendenţilor celor mai importanţi oficiali ai regimului nazist, cei cu nume ca Goering, Himmler, Hoess.
La Cinema Studio, ziua de sâmbătă, 6 aprilie, aduce două dintre cele mai așteptate titluri din festival. De la 18:00, va rula, în premieră în România, propunerea Argentinei la Oscar – „Copilărie clandestină”/ „Infancia clandestina”, filmul semi-autobiografic al lui Benjamín Ávila. Este povestea unei familii care, după ani buni de exil, revine în Argentina sub identităţi false ca să lupte împotriva juntei militare ce conduce ţara. Filmul va fi reluat duminică, la Cinema Studio, de la 17.00.
De la ora 20.00, la Cinema Studio, cinefilii vor avea șansa să vadă, în premieră, și filmul propus de Australia la Oscar: „Lore”, în regia lui Cate Shortland, o dramă intensă despre o adolescentă care îşi conduce fraţii mai mici printr-o ţară devastată de război. Pentru a supravieţui, Lore trebuie să-i acorde încrederea sa unei persoane pe care fusese învăţată s-o urască şi, totodată, să se confrunte cu partea sa întunecată. „Lore” va fi proiectat și duminică, la Studio, de la ora 15.00.
Cinepolitica se încheie duminică, 7 aprilie, de la 20.00, la Cinema Studio, cu ceremonia de premiere a câștigătorilor și cu premiera națională celui de-al 9-lea film regizat de Robert Redford, „The Company You Keep”/ „Spune-mi cu cine te însoțești”. Un thriller politic antrenant, cel mai recent film cu şi de Robert Redford, care a apelat la o distribuţie de milioane, chestionează legitimitatea utilizării violenţei în lupta împotriva violenţei, precum şi problema asumării responsabilităţii, chiar şi după decenii. Pe afiș, nume ca Shia LaBeouf, Julie Christie, Susan Sarandon, Nick Nolte, Brendan Gleeson, Anna Kendrick, Stanley Tucci, Sam Elliott, Terrence Howard, Richard Jenkins și Chris Cooper.
Programul complet poate fi consultat aici: http://www.cinepolitica.ro/ro/program
Biletele s-au pus în vânzare la Cinema Studio și Cinema Elvira Popescu – fiecare cinematograf vinde tichete doar pentru proiecțiile sale –  la prețul de 10 lei. La Cinema Studio, pentru elevi și studenți, tariful este 7 lei. 
 

Adaugă un comentariu