„And I….will always love you!!”La asta mă gândeam de fiecare dată când spuneam Whitney Houston. Acum, când am auzit că a murit, primul gând a fost Amy Whinehouse. O altă voce unică, specială, gâtuită definitiv de droguri, alcool şi disperare.
În urmă cu aproximativ 25 de ani, o tânără cu voce vibrantă şi un zâmbet răvăşitor se impunea în lumea muzicală prin dominarea topurilor MTV. Se mişca precum o felină în lumina reflectoarelor şi cucerea cu o senzualitate nefirească pentru o cântăreaţă de culoare. Era o stea în adevăratul sens al cuvântului, o stea care s-a stins azi noapte într-o cameră de hotel din Beverly Hills. „ Ajunsese să îşi facă nevoile în pamperşi” –un detaliu titrat cu litere de-o şchioapă de o parte a presei. Atât a rămas dintr-o carieră şi o femeie frumoasă – un articol de cancan scris de un ziar ce se vrea quality? Sigur nu.
Scenariul morţii cântăreţei este parcă o reiterare ce nu are de gând să se sfârşească – Michael Jackson, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain, Amy Whinehouse… Whitney era aşteptată să cânte la petrecerea anuală a premiilor Grammy, însă nu a apărut, dar a fost găsită fără suflare de către bodyguardul ei. Whiteny Houston şi bodyguardul… o altă imagine care, în alte condiţii, ar fi trezit nostalgii. În situaţia de faţă nu formează decât imaginea dezolantă a singurătăţii şi a deznădejdii. Whitney s-a luptat în ultimii ani cu ruşinea decăderii de la statutul de divă la acela de dizeuză de duzină, cu numeroase huiduieli strânse la cele câteva concerte ratate în întreaga lume. Pe Whitney au răpus-o demult căsătoria ratată, alcoolul şi drogurile. Ultima internare din clinica de dezalcoolizare, din mai 2011, a reprezentat, oficial, sfârşitul unei cariere strălucite. Whithey Houston nu mai putea să cânte, Whitney Houston nu mai avea ce să ofere publicului.
În 1985, ea părea făcută să strălucească pe scene, mai ales că ascendenţa îi era cât se poate de muzicală – cântăreaţa Cissy Houston îi era mamă, iar Dionne Warwick verişoară. Naşa, nimeni alta decât Aretha Franklin.
După ce s-a tot întâmplat în ultimii cinci ani cu Whitney – concerte ratate, apariţii zilnice în presa tabloidă, e cam greu să ne imaginăm că în ’85, albumul care îi purta numele a urcat direct în fruntea topurilor. Însă dacă ar fi să amintim numai două dintre piesele lui, „ Someone for Me” şi „You Give Good Love”, înţelegem imediat succesul. Albumul „Whitney Houston” s-a vândut în 13 milioane de copii, rămânând până în prezent cel mai bine vândut album de debut al unei cântăreţe.
A reuşit să subjuge stadioane şi săli de concerte pline până la refuz cu oameni veniţi să o vadă şi să o asculte. Emana o forţă copleşitoare, o forţă care a transformat-o într-un idol şi i-a adus titlul de „diva supremă” . Divă şi în filmul „Bodyguard”, alături de Kevin Costner, Whitney a reuşit să facă un enorm succes de casă dintr-o banală producţie cinematografică, fără mari şanse de a trece de marea masă a filmelor soft.
Însă Whitney a dat cu stângul în dreptul şi cu ambele picioare unei averi despre care se spune că ar fi fost fabuloasă. A murit falită, cu banii daţi pe droguri, alcool şi petreceri, oftând după Bobby Brown, fostul soţ pe care nu a încetat să-l iubească deşi el nu ezita să o transforme adesea în sac de box… „I have nothing, if I don’t have you” pare să fi însemnat până la urmă mai mult decât nişte versuri într-un cântec.
AMINTIREA MEA:
Clasa a noua, banca din spatele clasei, de sub difuzorul prin care se auzea, la cerere, în fiecare pauză, „I Will Always Love You”. Pe atunci nu iubeam pe nimeni. Dar îmi doream.
Whithey Houston, o viaţă în cifre:

  • 48 de ani
  • 25 de ani de carieră muzicală
  • 170 de milioane de albume vândute
  • 30 de premii Billboard
  • 6 premi Grammy
  • 22 premii American Music Awards
  • 2 premii Emmy
  • 20 de ani de succes
  • 5 ani în declin


Adaugă un comentariu