Utilizarea ceaiului este documentată de aproape 5000 de ani, când era consumat ca şi delicatesă de către aristocraţia din China antică. Astăzi, este cea mai populară băutură după apă, devenind parte din dietă zilnică a aproape două treimi din populaţia planetei.
Aşa cum probabil ştiţi deja, multe dintre beneficiile aduse sănătăţii de către ceaiului verde au făcut ca această băutură să devină tot mai populară în lumea occidentală a ultimelor decenii. Antioxidanţii ceaiului verde şi în mod specific EGCg (Epigalocatequin-3gallate-ul) sunt recunoscuţi pentru proprietăţile lor atât în prevenirea apariţiei celulelor canceroase cât şi încetinirea sau oprirea diviziunii lor. Ba chiar, în unele situaţii EGCg-ul poate produce şi un efect prooxidativ care aduce distrugerea acestora. Peste 90% dintre cancere sunt cauzate de mediul de viaţă, iar cel mai important dintre factorii ambientali implicaţi în geneză şi dezvoltarea cancerului – prin prisma expunerii totale a populaţiei – este dietă. Însă, pe de cealaltă parte, tot dieta ne pune la dispoziţie şi o multitudine de molecule care au efect anticarcinogenetice dintre care face parte şi naceasta EGCg, o minune a naturii. De aceea recomand consumul zilnic de ceai verde de tip matcha iar Matcha BIO – LEBENSBAUM îmi pare alegerea cea mai potrivită pentru pacienţii mei”, explica cercet. Dr. Horaţiu Albu, master în biologia moleculară.

Ceaiul verde: un bun şi polivalent antioxidant

Frunzele de ceai verde conţin aşa-numiţii compuşi bioactivi, inclusiv antioxidanţii, care acţionează asupra organismului nostru în mai multe moduri benefice. Polifenolii de ceai verde, cunoscuţi drept catechine, sunt consideraţi responsabili pentru cele mai multe dintre beneficiile aduse sănătăţii de către ceaiul verde.
Epigallocatechin-3-galatul (EGCg) este cea mai abundenta catechina din ceaiul verde reprezentând până la 75% din conţinutul său catechinic. EGCg este, de asemenea şi cel mai eficient antioxidant din ceaiul verde din punct de vedere al beneficiilor sale pentru sănătatea umană. Este tot mai testat în ultimele decade pentru a-i fi mai bine înţelese abilităţile sale de combatere a îmbătrânirii celulare şi de combatere a cancerului.
Rezultatele multor studii arata în mod clar că EGCg şi alţi antioxidanţi ai ceaiului verde sunt toxici pentru celulele canceroase în experimentele de laborator şi indică motivele pentru care experţii în domeniul sănătăţii sunt optimişti în privinţa utilizării lor în terapiile împotriva cancerului.
Concentraţia de EGCg din ceaiului verde proaspăt recoltat variază în funcţie de modalitatea de cultivare şi de la o zonă de cultură la alta. Ceaiurile mai bogate în EGCg sunt în ordine crescătoare cele din China, Coreea şi mai ales în Japonia (zona Kyoto). De regulă cel mai biodisponibil ceai în EGCg este ceaiul matcha, în care frunzele de ceai provenite de pe culturi ecologice sunt măcinate pentru a se obţine acea pulbere fină, caracteristică.

EGCg opreşte creşterea celulelor canceroase

Cancerul se formează atunci când unele celulele ale corpului nu îşi mai menţin ciclul normal de diviziune, creştere şi moarte şi încep să se dividă şi să crească necontrolat uitând să mai moară fapt ce duce la apariţia tumorilor şi metastazelor şi conduce în final la invadarea şi omorârea gazdei.
Avem tot mai multe dovezi care sugerează proprietăţile chimiopreventive ale pulberilor de ceai verde sau extractelor catechinice din ceai. Cea mai mare parte a tuturor acestor proprietăţi chimiopreventive par a fi mediate de EGCg, acesta inducând apoptoza şi promovând oprirea creşterii multor tipuri de celule tumorale.

EGCg ucide celulele canceroase

În urma unor cercetări ample s-a demonstrat că EGCg ucide mai multe tipuri diferite de celule canceroase şi prin declanşarea activităţii aşa-numitelor proteine „pro-mortale”. Studiile preclinice au arătat că EGCg ar putea inhiba proliferarea şi induce apoptoza celulelor canceroase din zona capului şi gâtului, pulmonare, de prostată, de san, ale sarcomului osteogen, carcinomului epidermoid, carcinomului laringian scuamos, carcinomului nasofaringian, carcinomului renal, tumorilor intestinale şi colo-rectale, pancreatice şi gastrice.
Prin EGCg am putea avea o moleculă naturală, netoxica ce s-ar putea face utilă fie folosită singură, fie în combinaţie cu agenţii terapeutici convenţionali, în scopul prevenirii progresiei şi/sau tratamentul tumorilor maligne umane.
Dar până când specialiştii se vor pune de acord în vederea oportunităţii utilizării EGCg în tratamentele cancerului, ştim – şi destul de bine documentat – cum ca pulberea şi extractele de ceai verde au un mare potenţial în preventiea îmbătrânirii şi cancerului mai ales datorită siguranţei pe care o prezintă, uşoarei manevrabilităţi, costului relativ scăzut şi a unei oarecare bune biodisponibilitati.
Despre ceaiul matcha afla’i mai multe pe  www.farmaciaortomoelculara.ro

Adaugă un comentariu