Unul dintre cele mai controversate filme prezentate în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia din 2012, “The Weight” de Jeon Kyu-hwan, va fi prezentat la Bucureşti, în cadrul Zilelor Filmului Coreean.
Câştigătorul Premiului Queer Lion este realizat de Jeon Kyu-hwan, unul dintre regizorii coreeni ce promit să influenţeze cinematografia asiatică. Cineastul surprinde nu doar prin ceea ce crează pe marele ecran, ci şi prin faptul că nu are nici un fel de studii de profil şi realizează totul dintr-un instinct artistic ce i-a adus, de-a lungul timpului, premii internaţionale la festivaluri precum cel de la San Sebastian, Berlin, Geneva sau New York.
Anesteziant prin subiect şi realizare, “The Weight” îl are ca protagonist pe Jung, antrepenor de pompe funebre, dependent de medicamente din cauza artritei severe şi pasionat de meseria sa. Îngrijirea cadavrelor înaintea ritualilor funerare este un lucru nobil şi frumos pentru Jung. El este ultima persoană în viaţă care are grijă în linişte de cei morţi. Pentru el, viaţa la morgă devine un amalgam de evenimente la granița dintre realitate şi fantezie, iar cadavrele sunt modele şi prieteni pentru picturile sale, singura lui plăcere în viaţă.
Născut cu un gheb şi lăsat la orfelinat, singura familie a lui Jung este un frate vitreg, care a dorit întotdeauna să devină femeie, fiind dezgustat de  propriul său corp masculin. Deși Jung simte afecţiune şi simpatie pentru fratele vitreg, se simte deopotrivă împovărat de greutatea vieţii, care devine mai apasatoare lângă fratele său.  
Într-o relaţie de dragoste şi ură cu fratele vitreg şi sub greutatea vieţii şi a morţii purtată de către cadavrele sale, cu care el se confruntă în fiecare zi, Jung îndură durere şi sete, precum o cămilă care traversează pustiul în tăcere. Calm, el pregăteşte cel mai mare şi ultimul cadou pentru fratele său.
Zilele Filmului Coreean vor avea loc la București în perioada 15-17 noiembrie, la Cinema Elvira Popescu. Evenimentul este organizat la Bucureşti de Ambasada Coreei în România,  în colaborare cu Centrul Cultural Coreean Budapesta, cu sprijinul Samsung şi Daewoo Mangalia Heavy Industries.

Adaugă un comentariu