Nu exita Gay Pride sau orice manifestare a comunitatii LGBTQ care sa nu aiba arborat steagul curcubeu. Insa, la cea mai recenta parada de acest gen, in Machester, a fost ales un alt drapel.

Istoria steagului LGBTQ

Steagul curcubeu, cunoscut si drept Pryde flag, este simbolul comunitatii LGBTQ din intreaga lume. Creat in 1978 de catre Gilbert Baker, un artist din San Francisco, steagul curcubeu a primit, in foarte scurt timp, un semnificant extrem de valoros – speranta, fiind, totodata un shortcut a tot ceea ce reprezinta cultura LGBTQ.

Dar iata ca organizatorii de anul acesta ai Manchester Pride au anuntat ca vor adopta o iteratie a faimosului steag – noua versiune, creata in 2017, care include si linii negre si maro, pentru a pune in valoare si BAME (black, Asian si minoritatile etnice) din LGBTQ.

Dar cand BBC si revista Attitude, cea mai importanta publicatie a comunitatii gay, au relatat despre aceasta schimbare din steagul curcubeu, sute de comentarii au fost postate pe paginile celor doua mai sus amintite, pentru a dezaproba alegerea comunitatii din Manchester.

Steagul LGBTQ – reprezentarea cromatica a comunitatii

La inceput, steagul avea opt culori diferite. Baker, creatorul lui, spunea ca, prin ele, dorea sa „reflecte diversitatea comunitatii LGBTQ”. Astfel, culorile originale din steagul LGBTQ erau:

  • rosu – reprezentand viata
  • portocaliu – pentru vindecare
  • galben – pentru lumina solara
  • verde – pentru natura
  • indigo – pentru liniste
  • violet – pentru spirit

iar

  • roz – reprezentand sexul – si turcoazul – pentru magie si arta – au fost inlaturate din cauza dificultatilor intampinate atunci la manufacturare.

Astfel ca, roz si turcoaz au fost combinate si a fost obtinut albastrul regal, completand cele sase linii colorate devenite emblematice pentru steagul LGBTQ inca din 1979. Intentiile au fost, inca de la inceput, ca steagul sa cuprinda, simbolic, pe toata lumea din comunitatea LGBTQ, indiferent de rasa ori de gen – nefiind pusa vreodata problema reprezentarii in functie de culoarea pielii.

Cum s-a schimbat steagul LGBTQ de-a lungul timpului

Designul preferat de Manchester Pride si care acum creeaza o serie de controverse in randul comunitatii gay din intreaga lume a fost adoptat pentru prima data in Philadelphia in 2017, in cadrul campaniei „More Color More Pride”. Atunci au fost adaugate  dungile maro si negre chiar in partea de sus a steagului, miscare ce, practic, a dus la divizarea comunitati. Charley Beal, prietenul lui Baker, a explicat pentru NBC: “Dungile nu au fost alese pentru a reflecta culoarea pielii, ci pentru a pune in evidenta spectrul culorilor din natura”.

Insa aceasta nu a fost prima modificare pe care a suferit-o steagul LGBTQ de-a lungul timpului. Si nici macar cea mai recenta. O ultima modificare a avut loc in 2018, cand a fost adaugata fasia neagra, in memoria celor care au pierit din cauza SIDA. Autorul imbunatatirii cromatice a fost designerul Daniel Quasar, care a plusat la versiunea din Philadelphia pentru a aduce in prim – plan, de data aceasta, persoanele trans si problemele acestora. In versiunea lui Quasar, cele sase benzi colorate raman, dar lor li s-a adaugat o sageata franta care semnifica “progresul comunitatii LGBTQ”, dupa cum a explicat insusi autorul.

Cum a raspuns Manchester Pride criticilor

Aceasta schimbare anuntata acum de Manchester Pride – prima parada LGBTQ din Marea Britanie, unde s-a arborat steagul – a fost primita pozitiv de foarte multi, in timp ce o proportie destul de mare dintre simpatizanti sau membri ai comunitatii au subliniat ca steagul LGBTQ nu a avut niciodata vreo legatura cu rasa.

In acest context, directorul executiv al Manchester Pride, Mark Fletcher, a raspuns comentariilor: “Parada este cu si despre toata lumea si noi dorim sa celebram diferentele, iar aceasta (steagul LGBTQ – n.r.) este expresia dorintei noastre. Sper ca aceia care nu inteleg toate astea si nevoia noastra de exprimare vor ajunge, in cele din urma, sa priceapa motivele pentru care s-a facut aceasta schimbare si chiar vor ajunge sa o accepte”.

Ce a vrut, de fapt, creatorul primului steag LGBTQ

Este evident ca steagul LGBTQ, la fel ca si comunitatea insasi, isi va continua evolutia. De acest lucru a fost constient insusi creatorul steagului. “Nu este vorba despre a flutura o panza, nici despre o mobilitate a culorilor, este vorba despre semnificatii si interpretari ale acestora, care se vor schimba si vor evolua”, spunea Baker in 2016, pentru Indy 100.

“In 1978, cand l-am facut, steagul reprezenta doar ideea de libertate a comunitatii gay. In anul urmator, in 1979, a reprezentat eliberarea comunitatii lesbienelor. Apoi a fost in legatura cu bisexualitatea si transsexualitatea. Steagul LGBTQ reflecta modul in care ne-am schimbat si continuam sa ne schimbam – iar eu am promis sa fiu parte din aceasta schimbare si sa ascult povestile din toata lumea si ce inseamna pentru fiecare acest steag. Imi aduce nespus de multa fericire sa vad cum a fost incorporat steagul in vietile si comunitatile lor”.

FOTO> Pexels

Adaugă un comentariu