Filarmonica „George Enescu” prezintă sâmbătă, 15 martie, ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, un recital cameral de excepţie intitulat „Cei trei B”.  Interpretează: Mioara Moroianu – vioară, Viniciu Moroianu – pian. Invitat: Ioan Luca – corn. În program: Johann Sebastian Bach – Sonata nr. 3 in Mi major, BWV 1016, Ludwig van Beethoven – Sonata nr. 5, în fa major, op. 24, „a primăverii”, Johannes Brahms – Trio în mi bemol major, op. 40.

Despre acest program, cunoscutul pianist Viniciu Moroianu scria: „Împreună cu doi parteneri de elită din Filarmonica George Enescu, am conceput un program de capodopere semnate de compozitori de geniu, asociaţi în lumea muzicală sub genericul Cei trei mari B. Sonatei a treia de J. S. Bach îi succede un titlu beethovenian «de sezon»: Sonata primăverii. Vom încheia cu un Trio unicat în repertoriul cameral. Despre lucrare şi autorul său, există un text sugestiv al lui Enescu, din 1932: «Se pot chiar găsi la Brahms teme care sugerează puternic pe cele ale lui Wagner. În Trio-ul cu corn de Brahms auzi Walkiria».”
VINICIU MOROIANU a susţinut primul său recital la vârsta de 10 ani, iar patru ani mai târziu a debutat ca solist cu orchestra. Activitatea sa artistică include peste 850 de apariţii scenice, în recitaluri, concerte camerale şi ca solist cu orchestra. Are un repertoriu vast, incluzând prime audiţii şi lucrări ample mai rar abordate. Ca partener de lied a colaborat cu solişti vocali precum Eduard Tumagian, Leontina Văduva, George Emil Crăsnaru şi Georgeta Stoleriu. Ca student, a debutat cu Orchestra Filarmonicii „George Enescu” în 1983 şi a susţinut primul recital la Ateneul Român în 1985. A participat la festivalurile internaţionale „George Enescu”, „Dinu Lipatti”, precum şi înSlovacia,Austria,Costa Rica. A concertat cu toate orchestrele filarmonicilor dinţară, precum şi cu orchestre din Marea Britanie, Elveţia şi RepublicaMoldova.
Renumitul pianist, Valentin Gheorghiu, spunea despre Viniciu Moroianu: „În generaţia lui, este poate chiar primul. Îi întrevăd un viitor strălucit în arta pianistică.
MIOARA MOROIANU a absolvit Conservatorul din Bucureşti la clasa prof. Octavian Raţiu. S-a perfecţionat cu maestrul Ştefan Georghiu. A fost membră a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti, la vioară, iar din 1990 a devenit membră a Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, la vioara I, în perioada 1998 – 2002 fiind şef de partidă la vioara a II-a. La ambele filarmonici a activat şi în calitate de concertmaistru. Este membră a Orchestrei de cameră „Virtuozii din Bucureşti”, a Orchestrei de cameră a Filarmonicii „George Enescu”, a Cvartetului de coarde „Armonia”, precum şi colaborator al Trio-ului „Romantica” (în Festivalul internaţional „George Enescu”, editia 1995) şi al Cvartetului „Art Musik”. În anul 2005 a fost şef de partidă invitat la Orchestra simfonică Euskadi dinSan Sebastian, Spania.
IOAN GABRIEL LUCA a început studiul viorii la vârsta de 6 ani, iar la 12 ani a hotărât să devină cornist sub îndrumarea profesorului Neculai Musteaţă, în cadrul Liceului „Octav Băncilă” din Iaşi. Din 1997 este membru al Filarmonicii „George Enescu”, iar din 1999 este şef al partidei de corn. Este membru al formaţiilor „Athenaeum Brass Quintett”, Cvintetul „George Enescu”, „Romanian Brass” cu care a susţinut concerte în ţară şi străinătate şi a realizat înregistrări.
Biletele se pot cumpăra de la Casa de bilete a Ateneului Român, str. Esarcu nr. 5. Program: marţi – vineri: 12.00 – 19.00; sambătă – duminică: 16:00 – 19:00 (când sunt programate concerte). Telefon: 021.315.68.75

Adaugă un comentariu