În ultima săptămână de școală, elevi de la peste zece licee din capitală vor avea parte de una dintre cele mai importante lecții din an : cea de educație sexuală. Și nu oriunde, la cinema.
SEXUL vs BARZA este  prima platformă video online de educație în limba română, (www.sexulvsbarza.ro), un proiect câștigător al concursului Restart Romania, susținut de Ambasada Statelor Unite la București. Timp de trei zile, videoclipurile SEXUL vs BARZA vor fi proiectate la cinematograful Elvira Popesco din cadrul Institutului Francez, cu sprijinul asociației feministe Front.
„Prin promovarea videoclipurilor noastre într-un cinema, am vrea să repoziționăm discursul legat de sexualitate și să arătăm participanților – liceeni cu vârste între 15 și 18 ani – că putem integra discuțiile despre sexualitate și sănătate reproductivă în cotidian. Cinematograful este, de asemenea, un loc cunoscut, atractiv și neamenințător pentru tineri, unde ei vor putea să primească mai bine această informația pe niște teme sensibile.”, a spus Adriana Radu, fondatoarea SEXUL vs BARZA, 25 de ani.
În prezent, nu există un program obligatoriu de educație sexuală în școlile din România. Țara noastră are printre cele mai ridicate rate ale sarcinii la adolescente din Europa, cu peste 17.000 de nașteri la minore în 2011, din care 718 la fete între 10 si 14 ani, conform datelor Eurostat.
Scopul SEXUL vs BARZA este de a suplini lipsa educației sexuale din școli, prin videoclipuri scurte și interactive pe teme de educație sexuală. În aceste videoclipuri, Adriana le vorbeste adolescenților despre drepturile lor, despre sexualitate, corp, infecții cu transmitere sexuală, contracepție, minorități sexuale, stereotipuri de gen și forme de violență sexuală.

Adaugă un comentariu