Se pare că, în curând, nu ne vom mai putea bucura când dorim de un festin cu ciocolată. Delicatesa pe care acum şi-o poate permite aproape oricine va ajunge un produs de lux extrem de costisitor. Asta din cauza schimbărilor de climă, arată un studiu recent coordonat de Fundaţia Bill & Melinda Gates , dar şi al cererii tot mai mari din partea ţărilor în dezvoltare, precum China, şi a conflictului dintre ţările cu o agricultură puternică.
Studierea plantaţiilor de cacao de pe Coasta de Azur şi din Ghana, de unde este obţinută jumătate din producţia de cacao a lumii, a demonstrat că suprafaţa de teren potrivită unor astfel de culturi se va diminua serios până în 2050, din cauză că temperatura medie va creşte până atunci cu aproximativ 2,3 grade Celsius. Deşi nu au putut spune cu certitudine un preţ la care ar putea ajunge cacaoa în următorii 40 de ani, realizatorii cercetării afirmă cu tărie că ciocolata va deveni un produs de lux.
„Dacă cererea de cacao va continua să îşi păstreze tendinţa de creştere, iar terenurile propice unor astfel de culturi vor fi în scădere, preţurile vor creşte inimaginabil de mult”, este de părere doctorul Peter Laderach.
Poate acum toate nu par decât pure speculaţii sau un alt studiu pentru care cercetătorii britanici trebuie să îşi justifice fondurile primite, dar cert este că tensiunile politice din Africa din ultimii ani au crescut preţul de piaţă la cacao cu 10 procente, ajungându-se ca o tonă de cacao să coste aproximativ 2.000 de lire sterline. O astfel de evoluţie îi va forţa cu siguranţă pe retaileri să pună şi mai mare preţ pe ciocolată. Tendinţa se simte deja la produsele  Nestlé care au crescut cu 7%, dublu faţă de cât se întâmpla de obicei.
 
 

Adaugă un comentariu