operatiePrimul transplant de cap uman va avea loc în mai puţin de doi ani, conform unei echipe de chirurgi italieni.
Sergio Canavero, medic în cadrul Grupului Advanced Neuromodulation din Torino, doreşte ca respectiva intervenţie chirurgicală – una extrem de complicată şi, mai ales, foarte riscantă – să fie folosită pentru a prelungi vieţile celor care suferă de diferite boli degenerative ale muşchilor şi nervilor, mai ales în cazul celor care au cancer în formă avansată.
Chirurgul italian intenţionează să-şi prezinte proiectul şi Academiei Americane de Chirurgie Neurologică şi Ortopedică în cadrul conferinţei din iunie, din Maryland. Doctorul Canavero a publicat deja un document în care descrie tehnica pe care o va folosi în cadrul acestui gen de operaţii.

CUM SE FACE UN TRANSPLANT DE CAP

Detaliile, demne parcă de un film de groază din cinematografia de epocă, sunt prezentate punct cu punct. Astfel, atât capul donatorului, cât şi trupul celui care va beneficia de transplant, vor fi îngheţate de la începutul procedurii, pentru a prelungi perioada în care celulele pot supravieţui fără oxigen.
În continuare, ţesutul din jurul gâtului va fi disecat, astfel încât principalele vase de sânge să fie apoi conectate prin intermediul unor tuburi minuscule.
Ulterior, măduva spinală va fi tăiată, iar capul donatorului va fi “conectat” de cel al beneficiarului cu ajutorul unui produs chimic numit polyethylene glycol, care are proprietatea de a combina perfect grăsimile din membranele celulare.
Odată procedura încheiată, pacientului i se va induce coma pe o perioadă de minimum patru săptămâni, pentru a preîntâmpina eventuale leziuni provocate de mişcare.
Iniţiatorul acestei proceduri chirurgicale, la care puţini îndrăzneau să viseze, susţine că pacientul va fi capabil să se mişte şi să-şi simtă capul atunci când va fi scos din comă, că îşi va păstra vocea dinaintea transplantului iar, în mai puţin de un an, va putea merge.
CU ORICE PREŢ
Pentru că în 2013, atunci când a vorbit pentru prima dată despre această operaţie, s-a confruntat cu numeroase păreri dezaprobatoare şi chiar cu revolte, medicul italian spune: “Dacă societatea nu şi-l doreşte (acest gen de transplant la om – n.r.), nu-l voi face. Dar dacă europenii sau americanii nu vor, asta nu înseamnă că nu pot face transplantul în altă parte. Încerc să fac acest lucru în cel mai profesionist mod cu putinţă, dar, înainte de a merge pe Lună, trebuie să te asiguri că oamenii vor să te urmeze”, încheie el cu o parabolă.
Primul transplant de cap a fost realizat cu succes în 1970, la Case Western Reserve University în Cleveland, Statele Unite, la o maimuţă. Respectivul mamifer a trăit nouă ani, după care sistemul imunitar a respins capul.
Sursa: New Scientist 
 
 

Adaugă un comentariu