closer„Closer to the Moon”, filmul lui Nae Caranfil, a fost mai aproape de al nouălea cer, aseară, la Gala Premiilor GOPO. Pelicula a obţinut nouă dintre cele 12 nominalizări pe care le-a primit. Filmul  a primit trofee, printre altele, şi pentru cel mai bun scenariu şi cel mai bun regizor.

LISTA completă a câştigătorilor

Cel mai bun film: „Closer to the Moon”, de Nae Caranfil
Cel mai bun regizor: Nae Carafil („Closer to the Moon”)
Cel mai bun actor într-un rol principal: Florin Piersic Jr. (pentru rolul Alecu Voican din filmul „Q.E.D.”)
Cea mai bună actriţă într-un rol principal: Ofelia Popii (pentru rolul Elena Buciuman din filmul „Q.E.D.”)
Cel mai bun actor într-un rol secundar: Virgil Ogăşanu (pentru rolul Martin Scăunaşu din filmul „Q.E.D.”)
Cea mai bună actriţă într-un rol secundar: Alina Berzunţeanu (pentru rolul Valeria Amohnoaiei din filmul „Q.E.D.”)
Cel mai bun scenariu: Nae Caranfil („Closer to the Moon”)
Cea mai bună imagine: Marius Panduru („Closer to the Moon”)
Cel mai bun montaj: Cătălin Cristuţiu, Larry Madaras, Roberto Silvi („Closer to the Moon”)
Cel mai bun sunet: Alexandru Dumitru, Marius Leftărache, Florin Tăbăcaru („Closer to the Moon”)
Cea mai bună muzică originală: Laurent Couson („Closer to the Moon”)
Cele mai bune decoruri: Cristian Niculescu („Q.E.D.”)
Cele mai bune costume: Doina Levintza („Closer to the Moon”)
Cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură: Lucas Coulon, Maria Andreescu, Laura Ozier, Elena Tudor(„Closer to the Moon”)
Cel mai bun film de debut: „Bucureşti, unde eşti?”, de Vlad Petri
Cel mai bun film documentar: „Toto şi surorile lui”, de Alexander Nanau
Cel mai bun scurtmetraj documentar: „O scurtă istorie – Astra Film”, de Carmen Lidia Vidu
Cel mai bun scurtmetraj ficţiune: „Trece şi prin perete”, de Radu Jude
Premiul Romanian Society of Cinematographers: Vivi Drăgan Vasile
„Tânără speranţă”: Alexandra Carastoian, Boroka Biro (pentru imaginea filmului „Planşa”)
Premiul Gopo pentru întreaga activitate: actriţa Eugenia Bosânceanu
Premiul special: regizorul de animaţie Ion Truică
Premiul pentru întreaga carieră: actriţa Coca Bloos
Cel mai bun lungmetraj european (dintre cele distribuite în România în 2014): „Marea frumuseţe/ La grande bellezza”, de Paolo Sorrentino
Premiul publicului (premiul pentru filmul românesc cu cel mai mare succes de box-office în 2014): „#Selfie”, de Cristina Iacob
Lungmetrajul „Q.E.D.”, de Andrei Gruzsniczki, care primise cele mai multe nominalizări la premiile Gopo 2015 – 17 -, a obţinut cinci premii, printre care cele patru dedicate categoriilor de interpretare.
Atât „Q.E.D.”, cât şi „Closer to the Moon” au scenarii inspirate din perioada comunismului.
Astfel, scenariul filmului lui Nae Caranfil – o coproducţie internaţională România/ Italia/ Polonia/ Franţa, cu o distribuţie hollywoodiană, în rolurile principale fiind nume deja bine cunoscute publicului român, precum Mark Strong, Vera Farmiga şi Harry Lloyd – este inspirat din fapte reale petrecute în Bucureştiul anului 1959, când un spectaculos jaf asupra unei furgonete a Băncii Naţionale punea întreaga ţară pe jar.
De cealaltă parte, drama stilizată, filmată în alb-negru, „Quod Erat Demonstrandum” duce publicul înapoi în România anilor 1980. Un matematician ar vrea să-şi publice lucrarea în afara ţării conduse de Nicolae Ceauşescu, dar nu este uşor să scape de cenzura statului şi să o scoată din ţară.

POVESTEA

Bucureşti 1959. Un spectaculos jaf asupra unei furgonete a Băncii Naţionale pune întreaga ţară pe jar. În România comunistă, un astfel de atac gangsteresc este de neconceput atât pentru autorităţile statului, cât şi pentru orice om normal: ce poţi să faci cu lei neconvertibili, într-un regim politic şi economic ce limitează drastic utilitatea banilor?

Autorii loviturii: patru bărbaţi şi o femeie, toti comunişti situaţi la vârful ierarhiei de Partid, departe de orice lipsuri materiale. O lună mai târziu sunt arestaţi, judecaţi şi condamnaţi la moarte; dar în aşteptarea execuţiei sunt “invitaţi” să-şi joace propriile roluri într-o reconstituire cinematografică a acţiunii lor, menită să devină un film educativ şi de propagandă, destinat oamenilor muncii din întreaga ţară!

De-a lungul celor câteva zile în care eroii jafului sunt scoşi dimineaţa din celulele închisorii Jilava şi transformaţi în “staruri de cinema” într-un Bucureşti însorit şi plin de viaţă, toată lumea din jurul lor – miliţieni, securişti, anchetatori, echipă de filmare – rumegă aceeaşi întrebare: de ce au făcut-o? ce sperau să obţină?

Nae Caranfil propune propria sa dezlegare a misterului ce planează şi azi asupra acestei poveşti adevărate, într-un film comic şi tragic deopotrivă, realizat în limba engleză, cu o distribuţie internaţională de prestigiu.

Adaugă un comentariu