Paleodieta este cel mai sănătos mod de alimentaţie deoarece este SINGURA abordare nutriţională care lucrează cu fondul genetic uman pentru un corp puternic şi plin de energie. Cercetările din biologie, biochimie, oftalmologie, dermatologie şi multe alte domenii arată că regimul alimentar modern, plin de alimente rafinate, grăsimi trans şi zaharuri, reprezintă cauza bolilor degenerative, cum ar fi obezitatea, cancerul, diabetul şi bolile cardiace, maladiile Parkinson şi Alzheimer, depresia şi infertilitatea.
Baza unei paleodiete sănătoase
Carnea slabă
Carnea slabă duce la formarea de muşchi puternici, oase sănătoase şi imunitate optimă. De asemenea, proteinele creează senzaţia de saţietate între mese.
Fructele şi legumele
Fructele şi legumele sunt bogate în antioxidanţi, vitamine, minerale şi fitonutrienţi, care s-a dovedit că scad riscurile apariţiei multor boli degenerative, cum ar fi cancerul, diabetul şi scăderea funcţiilor neurologice.

De consumat

De evitat

Fructe

Lactate

Vegetale

Cereale

Carne slabă

Alimente procesate şi zaharuri

Fructe de mare

Leguminoase

Nuci şi seminţe

Amidonul

Grăsimi sănătoase

Alcoo

 
 
 
 
Grăsimile sănătoase din nuci, seminţe, avocado, ulei de măsline, ulei de peşte şi carne (de la animale hrănite cu iarbă)
Cercetările ştiinţifice şi studiile epidemiologice arată că dietele bogate în grăsimi monosaturate şi Omega-3 reduc substanţial riscurile de obezitate, cancer, diabet, boli cardiace şi declin cognitiv.
Grăsimile saturate sunt mereu arătate cu degetul de aşa-zişii experţi în nutriţie şi de mass-media. Ce fundament au aceste opinii despre grăsimile saturate? Oare sunt justificate recomandările actuale de a consuma foarte puţini grăsimi saturate? Fără perspectivă istorică şi ştiinţifică, e imposibil de răspuns la aceste întrebări. Prof. Loren Cordain analizează în detaliu cantităţile şi tipurile de grăsimi saturate din dieta ancestrală: Consumul de grăsimi saturate în dietele umane ancestrale: implicaţii ale consumului la oamenii contemporani
Una dintre cele mai mari deosebiri faţă de dieta ancestrală stă în cantitatea şi tipul de grăsimi din animalele hrănite cu cereale din vremurile noastre comparativ cu cantitatea şi tipurile de grăsimi din carnea provenită de la animale hrănite cu iarbă sau vânat şi peşte. Carnea de vânat e foarte slabă şi are puţine grăsimi saturate, constituind, în acelaşi timp, o bună sursă de grăsimi Omega-3, cum ar fi EPA şi DHA.
Beneficiile pentru sănătate
Pentru majoritatea populaţiei, faptul că paleodieta dă cele mai bune rezultate e suficient. Îmbunătăţeşte nivelul de lipide din sânge, duce la pierdere în greutate şi reduce durerea cauzată de boala autoimună. Dar multe persoane nu se mulţumesc să urmeze orbeşte recomandările, fie legate de nutriţie, fie legate de exerciţii. Unora le place să ştie DE CE trebuie să facă anumite lucruri. Din fericire, paleodieta a rezistat testului timpului, precum şi rigorilor analizelor ştiinţifice.
Printr-o simplă schimbare, nu doar că îndepărtăm alimentele ce dăunează sănătăţii (cerealele, leguminoasele şi lactatele), dar mărim şi consumul de vitamine, minerale şi antioxidanţi. Iată un studiu în acest sens, efectuat de profesorul Loren Cordain: Caracteristicile nutriţionale ale dietei contemporane bazate pe grupele alimentare paleolitice. Studiul oferă informaţii cuprinzătoare despre cantităţile de proteine, carbohidraţi şi grăsimi din dieta ancestrală.
Dar strămoşii noştri trăiau puţin! Vorbeşti prostii, nu?
Conceptul paleo e nou pentru foarte multă lume, lucru care poate da naştere la multe întrebări. Ar fi de dorit ca oamenii nu doar să citească şi să se informeze despre aceste subiecte, ci să şi pună în aplicare ceea ce află. Experienţa e cel mai bun profesor şi elimină confuzia din jurul acestui stil de a mânca. Având aceste lucruri în vedere, există, chiar şi aşa, suficiente contraargumente împotriva paleodietei, motiv pentru care s-a scris o întreagă lucrare ştiinţifică pe tema asta: Promovarea sănătăţii evolutive. Abordarea contraargumentelor comune.
Are rezultate la diabetici?
Cea mai bună întrebare de pus e: „Paleodieta chiar dă roade?” Există un studiu comparativ între paleodietă şi dieta mediteraneană în ceea ce priveşte rezistenţa la insulină la persoanele care suferă de diabet de tip 2. Rezultatul? Grupul care a urmat paleodieta a anulat semnele şi simptomele rezistenţei la insulină specifică diabetului de tip 2. Dieta mediteraneană a dus la foarte puţine sau aproape nicio schimbare. Trebuie amintit că dieta mediteraneană e recomandată de foarte multe persoane ca fiind „dieta ideală”, în ciuda altor alternative mult mai sănătoase. Rezumatul şi lucrarea pot fi găsite în limba engleză aici.
Efectele asupra bolilor cardiovasculare
Conform CDC, bolile cardiovasculare reprezintă prima cauză a deceselor în SUA. Interesant e faptul că strămoşii noştri paleolitici şi culegătorii-vânătorii contemporani studiaţi nu au prezentat nici un semn că ar fi avut atacuri de cord sau atacuri vasculare cerebrale urmând diete ancestrale. Mai jos, veţi găsi referinţe despre aceste lucruri pentru a înţelege beneficiile paleodietei pentru sănătatea inimii.
Autoimunitatea
Autoimunitatea e un proces în care sistemul imunitar al corpului „ne atacă”. În mod normal, sistemul imunitar ne protejează de infecţii bacteriene, virale şi parazitare. Sistemul imunitar identifică invadatorul străin, îl atacă şi elimină infecţia. O bună analogie a autoimunităţii e cazul respingerii de ţesuturi după un transplant de organe. Pentru persoanele care au nevoie de o inimă, un plămân, rinichi sau ficat nou, din cauza unei boli sau a unei răni, un organ donat poate reprezenta o opţiune. Primul pas în acest proces e găsirea unui donator „compatibil”. Cu toţii avem molecule în ţesuturi pe care sistemul imunitar le foloseşte pentru a recunoaşte corpurile străine. Dacă organul donat nu are ţesutul suficient de apropiat de primitor, sistemul imunitar atacă şi distruge organul. În autoimunitate, un proces asemănător apare la persoanele ale căror ţesut e confundat cu ceva străin, motiv pentru care sistemul imunitar atacă ţesutul „greşit catalogat”. Printre formele comune de autoimunitate se numără scleroza multiplă, artrita reumatoidă, lupusul şi vitiligo. Anumite elemente ale autoimunităţii par a juca un rol în boli aparent fără vreo legătură, cum ar fi schizofrenia, infertilitatea şi diverse forme de cancer.
În mod interesant, toate aceste boli aparent diferite au o cauză comună: deteriorarea ţesutului intestinal, care permite particulelor alimentare mari, nedigerate, să ajungă în corp. Fenomenul se numeşte „intestinul poros şi răspunsul autoimun”. Iată o serie de filme în 7 părţi cu prof. Loren Cordain descriind etiologia sclerozei multiple, iar în această prezentare de la TED, susţinută de dr. Terry Wahls, aceasta descrie cum a anulat efectele sclerozei multiple cu ajutorul paleodietei.
Ții dieta Paleo? Iată un smoothie perfect!
Ingrediente:

  • 1 banană
  • 1,5 cană cu ananas proaspăt sau congelat
  • 1 portocală, decojită
  • sucul de la o lime (lămâie verde)
  • 4 cuburi de gheață
  • 1 lingură de ghimbir
  • ½ linguriță nucșoară
  • 2 lingurițe turmeric
  • ½ ceașcă lapte de cocos
  • ¾ cană de apă

Mod de preparare:

Se adaugă toate ingredientele în blender și se amestecă până se omogenizează. Se adaugă apă pentru a ajunge la consistența dorită

Adaugă un comentariu