Este început de an, iar după topuri şi bilanţuri, la modă sunt tendinţele. Jurnal LifeStyle vă prezintă azi nu un top, nici un bilanţ, ci una dintre tendinţele lui 2012. Nu în materie de vestimentaţie, nici de make-up sau muzică, ci a modei culinare. O raită pe site-ul allrecipes.com ne-a ajutat să întocmim o listă a celor mai în vogă feluri de mâncare în 2012. Tendinţele nu înclină deloc sper sofisticat şi, aşa cum era firesc, lasă frâu liber imaginaţiei bucătarilor şi loc de amprentă etnică în fiecare dintre cazuri.
Primul pe lista alimentelor de consumat în 2012 este sendvişul. Şi nu doar sendvişuri simple, tradiţionale, ci din acelea cu multă brânză, topită pe grătar. La modă sunt şi cockteilurile ieşite din comun, pentru care lichiorul primeşte câte o aromă a unui aliment. Într-un bar din San Francisco, de exemplu, se serveşte o băutură de tip martini făcută din brânză friptă pe grătar şi infuzie de vodcă, o combinaţie care aduce foarte mult cu ceea ce în terminologia gastronomică poartă denumirea de “trifecta”  – un amestec perfect din trei ingrediente.
La modă anul acesta sunt şi minideserturile, însă de data asta ele trec graniţele micilor patiserii sau ale magazinelor specializate în vânzarea lor şi vor fi făcute tot mai mult de gospodine în propriile bucătării. Atracţia micilor înghiţituri va fi descoperită în 2012, conform mai vechii zicale: “Esenţele tari se ţin în sticluţe mici”.
Cartofii au rămas pe val. O idee ar fi ca, în cazul în care doriţi să îi serviţi musafirilor, să vă achiziţionaţi un set de ustensile de bucătărie care taie cartofii sub diferite forme şi să îi rugaţi pe invitaţi să îşi aleagă singuri atât forma, cât şi gradul de prăjire a acestora.
Până nu demult preferata gospodinelor, prăjitura cu morcov a ajuns să fie considerată perimată în 2012. Pentru acest an se recomandă mai multă inspiraţie, inventivitate şi mai multe legume în prepararea deseturilor.
Tot în 2012, favoriţii maeştrilor bucătari sunt mugurii de pin pe care îi folosesc pentru a da arome fine sosurilor, cărnii, prăjelilor sau supelor. Dar nici chiftelele nu se demodează, excelând, aşa cum spuneam, prin amprenta etnică sau regională conferită de fiecare bucătar. De fapt, anul acesta aperitivele devin un adevărat festin individual, un regal de arome. Nici deserturile nu sunt neglijate anul acesta, restaurantele schimbând obiceiul de a le servi la finalul mesei, adaptându-le şi oferindu-le în orice moment al cinei sau al prânzului, ceea ce le transformă dintr-un fel frugal într-unul principal.
Un accent important cade în 2012 asupra meniurilor pentru copii. Restaurantele din întreaga lume au conceput meniuri sănătoase, dedicate în special copiilor.
Nici brutăriile nu scapă de noul val de schimbări din domeniul culinar, aşa că vom găsi pe piaţă mai multă pâine sănătoasă – fără gluten, agenţi de afânare sau alergeni, iar îngheţata va pierde şi ea gustul „artificial” şi ne va desfăta papilele gustative cu aromele naturale ale ingredientelor bio.
 

Adaugă un comentariu