September 21, 2020, Monday

Mica Elveţie, în Micul Paris

Today:September 21, 2020, Monday

Mica Elveţie, în Micul Paris

Jakob Haussman, proprietarul restaurantului „Mica Elveţie”, a adus bucătăria din Ţara Cantoanelor într-o nouă locaţie din centrul capitalei României. După ce ani de-a rândul s-a luptat cu mentalităţi şi birocraţie – aşa cum a povestit AICI, într-un interviu – Hausmann pare că şi-a găsit liniştea.
Miercuri seară, alături de 250 de invitaţi şi, mai ales prieteni, bucătarul elveţian a inaugurat noul restaurant din Centrul Vechi al Bucureştiului, pe str Franceză nr 60.
Petrecerea a fost savuroasă, asezonată cu gusturi fine, miros de brânză din belşug şi fineţuri dulci moleculare.
Iată ce îmi spunea Jakob Hausmann, în urmă cu aproape o lună:
– „Mâncarea românească bună (adevărată) nu este ieftină”
– „Şi când vine vorba despre ingrediente, preţul face diferenţa; carnea de pui  ieftină e proastă, iar eticheta pe care scrie „FĂRĂ HORMONI” este o minciună când este un preţ mic pe kilogram”
– „Restaurantele cu specific sunt mai corecte în respectarea reţetelor decât acelea care practică o bucătărie mixtă”
– „La mama” este un restaurant „mediocru”. „Sunt prieten cu patronul, dar oamenii vin acolo pentru că e ieftin şi porţiile sunt mari, dar bucătăria nu are rafinament. Se găteşte la gramadă”.
– „Caru’ cu bere este, cu siguranţă, cel mai bun restaurant cu specific românesc din Bucureşti”.
– „Legumele şi fructele de sezon merg consumate împreună în aproape orice formă”. Să încercaţi ciuperci cu struguri.
– „Bruschetele ies mai fragede dacă le stropeşti, înainte de a le pune la copt, cu lapte şi mai presari şi puţin vin a cărui tărie se va evapora în timpul coacerii, rămânând doar aroma”
– „Vinul alb este potrivit aproape la orice, vinul roşu e bun la prăjituri şi la vânat”
– „Shaorma românească nu e shaorma adevărată şi, mai ales, nu e sănătoasă. Românilor le place cu de toate, ceea ce este o greşeală. Dovadă sunt burţile. În mod normal, shaorma este un aliment foarte sănătos”.

Mica Elveţie are 80 de locuri în restaurant şi încaă40 pe terasă. Invesţia în locaţie a fost de 280 000 de euro. Aceasta se regăseşte în costurile de amenajare, în dotarea cu echipament a bucătăriei şi în costurile cu personalul. În 2013, obiectivul restaurantului este să-şi dubleze veniturile. Pentru acest an, cifra de afaceri este estimată la 150 000 de euro.

Adaugă un comentariu