mic dejunPentru că timpul nu este niciodată suficient pentru a face tot ce ţi-ai propus, pentru că, adesea, simţi că energia ţi se scurge din corp, am conceput pentru tine un mic-dejun care îţi va asigura nu doar energia necesară într-o zi în care lista „To Do” este foarte lungă, dar va contribui şi la menţinerea sănătăţii. Un sandviş şi un suc natural pot face minuni.
SANDVIŞUL
Salata verde este, la noi, singurul elixir amar cu efecte detoxifainte consumat pe scară alrgă. Substanţele cu gust uşor amărui din frunzele salatei au proprietăţi cu adevărat miraculoase, mai ales atunci când sunt consumate în cantităţi mari. Ele stimulează digestia şi metabolismul, drenează şi tonifică ficatul, intensifică tranzitul intestinal, înlătură atonia („lenea”) organelor interne, curăţă vasele de sânge şi reglează activitatea anumitor glande endocrine. În medicina monahală, alături de seminţele de dovleac, salata era un remediu purificator extraordinar, fiind folosită pentru tratarea unei vaste game de boli, de la simplele colite la temutul sifilis sau cancer. Iată, în continuare, recomandările terapeutice pentru salata verde:
Îngrăşare, obezitate – se consumă salata verde, atât înainte de masă, cât şi în timpul ei, cu alte feluri de mâncare. Dacă veţi reuşi să consumaţi 500 de grame de salată pe zi, veţi constata după o săptămână o scădere sensibilă în greutate.
Digestie lentă – cu un sfert de oră înainte de masă se consumă salata verde acrită din belşug cu oţet de mere şi presărată cu puţin piper negru. Efectul tonic digestiv apare negreşit.
Dischinezie biliară, hepatită cronică – se recomandă salata creaţă, cu frunzele ceva mai tari, care, deşi sunt mai aspre şi destul de amare, au un efect puternic, de drenare a ficatului şi de stimulare a activităţii sale. Se face o cură de două săptămâni, timp în care se consumă două-trei farfurii de salată pe zi, la începutul meselor principale, ca aperitiv.
Ateroscleroza, tromboflebita şi arterita obliterantă – se consumă salata verde, asezonată cu uleiuri obţinute prin presare la rece şi oţet de mere. Cele trei componente au efecte puternice de curăţare a vaselor de sânge, de reducere a colesterolului, precum şi de fluidificare a sângelui. Acelaşi tratament este valabil pentru cazurile de valori crescute ale colesterolului şi ale glicemiei.
Hiperexcitabilitate nervoasă şi sexuală – unul din motivele pentru care salata (la fel ca şi lăptuca ori seminţele de dovleac) era foarte apreciată în medicina monastică este acela că diminuează pasiunile şi ajută la controlul simţurilor. Ca atare, consumarea sa din belşug este recomandată ca un valoros adjuvant în tratament, nu numai pentru hiperexcitabilitate, ci şi în alcoolism, tabagism, ori chiar în dependenţa de narcotice.
Constipaţie – se recomandă adăugarea de ulei de măsline în salată şi acrirea ei cu suc de fructe verzi (corcoduşe, prune, caise etc.). Salata verde, având un volum mare, joacă rolul unui piston care împinge conţinutul intestinului şi îl curăţă, în timp ce celelalte două ingrediente menţionate facilitează procesele de eliminare.
Bolile cauzate de intoxicare (gută, reumatism, alergie) – consumul unor mari cantităţi de salată verde facilitează eliminarea toxinelor, mai ales prin intestinul gros. Secretul reuşitei tratamentului este să mâncaţi o cantitate suficientă de salată zilnic şi să beţi multe lichide (apă de izvor, ceai de păpădie). O cură de detoxifiere cu salată verde durează minimum o lună, timp în care se mănâncă cel puţin un sfert de kilogram de salată verde pe zi.
Precauţii: persoanele care suferă de colită de fermentaţie vor consuma cu moderaţie salata verde şi doar atunci când este de curând preparată, altfel existând riscul agravării acestei afecţiuni.
Ardeiul roşu este mai sănătos decât cel verde; el conţine o cantitate de vitamine A şi C de două ori mai mare decât acesta. Este recomandată utilizarea în gastronomie pentru a adăuga culoare mâncării. De asemenea, ardeiul roşu reduce riscul de infarct .
Este unul dintre puţinele alimente care conţin licopen, o substanţă cu efecte antitumorale în cancerul de prostată , sâni, vezica urinară , pancreas, plămâni şi piele, în cancerul cervical, ovarian, uterin, intestinal.
Proprietăţi terapeutice ale ardeiului roşu:Ardeiul roşu are în primul rând proprietăţi digestive şi vitaminizante, iar cel mai important rol este rolul de adjuvant în următoarele afecţiuni:
– astm şi cancer pulmonar;
– afecţiuni oculare;
– anemie;
– artrită reumatoidă, arteroscleroză;
– boli digestive, boli osoase, boli locomotorii;
– colici intestinale, constipaţie, crampe;
– degerături, dereglări metabolice;
– îmbătrânirea prematură;
– inflamaţii;
– oboseală cronică, nevralgii şi migrene;
– prevenirea cancerului de colon, prostată, pancreas, col uterin şi al vezicii urinare;
– prevenirea infarctului miocardic;
– sângerarea gingiilor;
– sterilitate.
Castravetele este ideal pentru siluetă: 100g de castraveţi înseamnă în jur de 15 calorii şi nu conţin colesterol sau grăsimi dăunătoare sănătăţii. În schimb, castravetele are un conţinut important de fibre şi contribuie la detoxifierea organismului, îmbunătăţeşte digestia, ne ajută să înlăturăm constipaţia şi diminuează riscul de cancer de colon.
Castravete are proprietăţi pentru o inimă sănătoasă: castravetele este o sursă minunată de potasiu, care combate efectele sodiului şi contribuie la reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, castravetele conţine şi magneziu şi fibre, importante pentru sănătatea inimii, iar consumul lui regulat ajută şi la reglarea nivelului de colesterol.
Castravete conferă sănătate articulaţiilor: castravetele conţine siliciu, un oligomineral a cărui concentraţie din organismul nostru scade odată cu vârstă şi care este esenţial pentru asimilarea calciului, a magneziului sau a fosforului.
Castravete are proprietăţi eficiente împotriva respiraţiei neplăcute: taie o feliuţă de castravete şi presează-o de cerul gurii cu limba timp de 30 secunde. Fitochimicalele din compoziţia castravetelui acţionează împotriva bacteriilor din gură ce cauzează respiraţia urat mirositoare.
Este bun împotriva mahmurelii: dacă ai băut un pahar de vin în plus şi vrei să eviţi mahmureala de dimineaţă, ronţăie câteva feliuţe de castravete înainte să mergi la culcare, pentru a înlocui nutrienţii pierduţi, datorită conţinutului mare de vitamina B şi de electroliţi al acestora.
Castravetele are puternice proprietăţi antioxidante şi anticancerigene: castravetele conţine vitamina A şi C, dar şi lignani care reduc riscul de cancer, în special de cancer de san, ovarian sau de prostată. De asemenea, datorită conţinutului de luteină, beta-caroten sau acid cofeic, castraveţii ne ajută să luptăm împotriva radicalilor liberi şi întârzie apariţia semnelor îmbătrânirii.
Consumul regulat de castraveţi stimulează pancreasul şi echilibrează nivelul glicemiei.
Pâinea de secară (din făină integrală de secară) are foarte multe beneficii pentru sănătate. Este, în primul rând, o bogată sursă de magneziu, un mineral care acţionează în calitate de cofactor pentru mai mult de 300 de enzime, inclusiv a enzimelor implicate în utilizarea de către organism a glucozei şi a secreţiei se insulină.
Făina de secară păstrează o cantitate mare de substanţe nutritive, spre deosebire de făina rafinată de grâu, carfe nu mai are aproape deloc proprităţi nutritive.
Fibrele din pâinea de secară reduc timpul de tranzit intestinal, ceea ce duce la o mai bună funcţionare a organismului şi la prevenirea constipaţiei sau a cancerului de colon.
SUCUL
Sfecla roşie este de ajutor în nenumărate probleme de sănătate, inclusiv pentru detoxifierea ficatului şi reglarea tensiunii.
Sfecla roşie conţine foarte multe substanţe care protejează ficatul.În plus, acesta este un aliment care îşi păstrează proprietăţile, indiferent de modul în care este preparată.
Sfecla roşie stimulează sistemul imunitar îmbunătăţind respiraţia celulelor şi oxigenarea ţesuturilor, deoarece încurajează producţia de noi globule roşii.
Respiraţia îmbunătăţită a celulelor contribuie la menţinerea condişiei optime a inimii, muşchilor şi nervilor, asigurând o rezistenţă nebănuită a musculaturii în cazul efortului fizic susţinut.
De asemenea, consumul de sfeclă roşie este asociat şi cu revenirea la normal a celulelor canceroase, deoarece alterează rata lor de respiraţie. Acest lucru nu vindecă neapărat boala, însă poate contribui la prelungirea vieţii şi a calităţii acesteia.
Sfecla roşie contribuie la stabilizarea PH-ului (echilibrul acid-alcalin) din corp, fapt important pentru imunitate, deoarece bacteriile înfloresc atunci când echilibrul PH-ului din organism se strică.
Morcovii conţin în proporţie de 88% apă, 7% zahăr, 1% proteine, 1% fibre, 1% cenuşă şi 0,2% grăsimi. Fibrele din morcovi sunt constituite, în cea mai mare parte, din celuloză. Alte substanţe furnizate de aceste legume sănătoase sunt glucoză, xiloză şi fructoză. Gustul dulceag se datorează acidului glutamic şi altor aminoacizi, precum acidul lactic, acidul glicolic, acidul fenolic şi acidul succinic (acid butandioic sau chihlimbar).
Din prisma valorii lor nutritive, 128 de grame de morcovi furnizeză 52 de calorii, 0,3 g grăsimi, 88 mg de sodiu, 12,3 g de carbohidraţi, 3,8 g de fibre alimentare, 5,8 g de zaharuri şi 1,2 g de proteine. Morcovii mai conţin şi vitamina C (13%), calciu (4%) şi fier (2%).
În afară de proprietăţile nutritive amintite, morcovii sunt şi o sursă excelentă de vitamina B1, vitamina B2, vitamina B6, vitamina K, biotină, fibre, potasiu şi tiamină. Prin urmare, aceste legume sunt foarte benefice sănătăţii şi contribuie din plin la echilibrarea unei diete zilnice corecte.
Portocala reduce hipertensiunea, întăreşte sistemul imunitar, previne osteoporoza, este un important supliment de vitamina C şi are proprităţi anticancerigene
Mărul este unul dintre cele mai apreciate alimente-medicamente. Printre calităţile sale terapeutice amintim:
Tonic muscular şi al sistemului nervos (unul dintre cele mai bune fructe)
Diuretic uricolitic
Antireumatismal
Hipocolesterolemiant (prin pectina lui, după L. Binet)
Răcoritor
Digestiv, stomahic, ocrotitor gastric
Antiseptic intestinal (favorizează secreţia unei diastaze intestinale bactericide)
Stimulent şi decongestiv hepatic
Laxativ
Depurativ sanguin
Reintineritor al ţesuturilor

Adaugă un comentariu