managementul timpuluiDe obicei, când te trezeşti dimineaţa, te gândeşti la toate lucrurile pe care trebuie să le faci în ziua respectivă. Punctele de pe To Do List, odată parcurse, te asigură că ziua a fost o reuşită. Obiceiul acesta de a acţiona „după program” ne-a fost inoculat încă din copilărie, însă, de-a lungurl timpului, noi ne îmbogăţim cu alte obiceiuri şi sfârşim prin a face lucruri care nu mai au nicio importanţă pentru noi.
Tocmai în acest context, Jim Collins, autorul celebrelor volume „Good to Great” şi „Great by Choice”, sugerează ca experiment acela de a îndepărta scutul care se află înaintea ochilor noştri şi care ne determină să acţionăm ca nişte roboţi.
„Să presupunem că vă treziţi într-o dimineaţă şi primiţi două apeluri telefonice. Din primul aflaţi că aţi moştenit 20 de milioane de dolari, fără vreo constrângere în acest sens. Al doilea apel vă anunţă că aveţi o boală incurabilă în fază terminală şi că nu ţi-au mai rămas decât 10 ani de trăit. Vei acţiona diferit şi care sunt lucrurile pe care nu le-ai mai face?”
În cartea sa „How To Avoid Work” / „Cum să te eschivezi de la lucru”, William J. Reilly ne expune trei motive des întâlnite pentru care nu ajungem să facem ceea ce vrem.
„De fiecare dată o persoană nu face ceea ce spune că va face, are câte o scuză care i se pare foarte potrivită. Şi întotdeaua este una dintre cele trei de mai jos:
1. Nu am avut timp
2. Nu am avut bani
3. Nu mă lasă ai mei (familia).”
Din punctul de vedere al lui Reilly, doar timpul este elementul cheie. „Fără timp nimic nu este posibil”.

Nu mai acţionaţi ca roboţii!

De cealaltă parte, Collins spune despre experimentul propus de el că este o încercare de a ne ajuta să înţelegem şi să reconsiderăm cum ne petrecem timpul în ziua de azi şi cum putem să facem să schimbăm situaţia.
Nimeni nu doreşte să se trezească la 80 de ani şi să realizeze de tot efortul şi acţiunile sale au fost făcute în mod inconştient şi, adesea, nedorit.
Mai ales că, din punct de vedere cultural suntem setaţi să adăugam mai multe „pretenţii” în ceea ce priveşte deciziile pe care le luăm în loc să le simplificăm.
Mulţi oameni aşteaptă până în Ajunul Anului Nou pentru a spune STOP şi a-şi reconsidera priorităţile, însă momentul propice este, de fiecare dată, ACUM.

Tu eşti propriul stăpân

Ca mecanism personal de ghidare a priorităţilor, Collins sugerează să vă adresaţi trei întrebări ale căror răspunsuri să vă ofere un reper pentru ce aveţi de făcut în continuare.
1. Ce te pasionează în mod deosebit?
2. Care este predispoziţia ta genetică – care sunt activităţile pentru care eşti făcut?
3. Ce te avantajează din punct de vedere financiar – ce poţi face că să iasă şi bani din asta?
Răspunsul la ultima întrebare este şi cel mai greu pentru că nu întotdeauna ce te pasionează îţi aduce şi bani, însă odată găsit, lucrurile se vor rezolva. În plus, sunt specialişti în managementul timpului, precum Cal Newport, care susţin că a-ţi urma pasiunile este o greşeală fundamentală.

Adaugă un comentariu