ID-10076321„Laptele este bun pentru oase puternice”. Cam asta auzim in ultimul timp in reclamele la produsele lactate. Dar un studiu publicat recent in British Medical Journal arata ca lucrurile nu stau deloc asa.
Cercetarea care a urmarit, timp de 20 de ani, peste 61.000 de femei are o concluzie uimitoare: cele care beau mai mult lapte sunt mai predispuse la fracturi – mai ales fracturi de sold si au o viata mai scurta decat acelea care beau putin lapte. Una dintre explicatiile oferite de catre autorii cercetarii este aceea ca laptele contine lactoza.
Odata consumata, aceasta se transforma in galactoza si genereaza stres oxidativ sau, cu alte cuvinte, afecteaza organismul, provocand pierdere de masa osoasa, inflamatii articulare, stres cardiovascular si alte semne ale imbatranirii. Dar chiar si cu aceste rezultate alarmante, nu renunta la a consuma lapte, macar dimineata.
Inca nu exista dovezi clare care sa arate ca laptele este cauza majora a cresterii fracturilor de sold sau a mortalitatii timpurii la femei, avertizeaza Jeri W. Nieves, medica si profesor asociat la Columbia University.
Nu doar consumul in exces de lapte si produse din lapte poate afecta negativ buna functionare a corpului tau, ci si al altor produse alimentare obisnuite, cum ar fi sarea, zaharul, alimentele cu cofeina, dar si lipsa activitatilor fizice zilnice sau insuficienta expunere la lumina naturala.

Adaugă un comentariu