Jon Bang Carlsen, inventatorul realităţii, vine la Bucureşti

One World România organizează, la ediţia din acest an, o retrospectivă a documentaristului danez Jon Bang Carlsen.
Aproape deloc cunoscut la noi, dar considerat un regizor legendar care a reinventat filmul documentar, Carlsen va veni la București ca invitat special al festivalului. În săptămâna 11-17 martie, spectatorii vor avea ocazia să vadă mai mult de jumătate din documentarele realizate de Bang Carlsen, din anii a€™70 și până astăzi, și să dezbată apoi pe marginea filmelor, împreună cu regizorul.
Într-un articol publicat în 2007, Jon Bang Carlsen spunea

Pentru mine, documentarele nu sunt cu nimic mai reale decât filmele de ficțiune, așa cum filmele de ficțiune nu sunt cu nimic mai mincinoase decât documentarele. Nu există nicio realitate care să nu poată fi văzută dintr-o altă perspectivă și arătată sub forma unui vis. Pentru a descrie lumea, trebuie să definești adevărul într-un fel în care nu exclude minciuna. 

În opera sa cinematografică, Jon Bang Carlsen a explorat dintotdeauna granița dintre fapte reale și ficțiune. Începând din 1977, mizanscenă cu personaje reale ocupă un rol extrem de important în producțiile sale iar această metodă este detaliată în meta-filmul sau, How to Invent Reality (1996) a€“ ce va fi prezentat și la București. Documentarele sale sunt de multe ori portrete puternice a€“ atât din punct de vedere vizual, cât și simbolic a€“ ale unor persoane marginale, aflate în centrul unor povești captivante.
Începând cu 1980, Jon Bang Carlsen a realizat filme în SUA, Germania, Irlanda și Africa de Sud, rămânând fidel temelor și metodelor sale caracteristice. Un exemplu în acest caz, care va fi prezentat în retrospectivă, este documentarul „It’€™s Now or Never” (1996) a€“ portretul unui cioban irlandez singuratic care caută dragostea adevărată. 
În cadrul retrospectivei de la București, va fi proiectat și cel mai recent film al lui Jon Bang Carlsen a€ – „Just the Right Amount of Violence”. Documentarul prezintă povestea unor tineri americani, care trăiesc aparent liniștiți în suburbiile Los Angelesului, dar sunt răpiți și duși împotriva voinței lor în tabere din statul mormon Utah.
Alte documentare realizate de Jon Bang Carlsen incluse în retrospectiva de la One World România 2013 sunt: „Addicted to Solitude” (1999), „Purity Beats Everything” (2007), „My Irish Diary”, „My South African Diary” (1999), „First I Wanted to Find the Truth” (1987) și „Ich bin auch ein Berliner” (1990).

Adaugă un comentariu