lapteLaptele este unul dinte cele mai hrănitoare alimente, cu un conţinut consistent de proteine, micronutrienti, calciu şi carbohidraţi. Astfel, nu este de mirare că acest super aliment este singurul folosit încă de la naştere. Totuşi, lipsa unui consum constant de lapte duce la producţia redusă sau scăderea activităţii lactazei – enzima care descompune lactoză în două glucide mai mici, glucoză şi galactoză, localizată pe suprafaţă celulelor care căptuşesc intestinul subţire.
Se estimează că un procent de 70-75% din populaţia adultă are un nivel scăzut de lactază în organism deoarece pe măsură ce înaintează în vârstă, majoritatea persoanelor nu mai pot digera complet lactoză. Această rămâne în intestin, fermentează şi produce în mai puţin de 30 de minute manifestări neplăcute precum balonarea, diareea, crampele sau greaţă, cu alte cuvinte intoleranţă la lactoză.

Intoleranţă la lactoză nu este acelaşi lucru cu alergia la lapte

Intoleranţă la lactoză presupune de fapt insuficientă digerării zahărului din lapte. O persoană cu alergie la lapte poate digera în mod normal laptele, însă sistemul sau imunitar da un răspuns alergic sau respinge una sau mai multe componente ale laptelui.

Alimente care conţin lactoză

Deşi majoritatea asociază lactoză doar cu laptele şi derivatele din acesta, există alimente la care nu v-aţi fi aşteptat să o conţină şi care ar trebui evitate în cazul în care aveţi simptomele specifice acestei afecţiuni. Printre acestea se numără: pâinea, cerealele, supele la plic, sosurile (ketchup, maioneză), muştarul, margarină, produsele de patiserie sau mezelurile preambalate. Ştiaţi că în cazul derivatelor din lapte de tipul iaurt, sana, brânză tare, brânză Cheddar/Colby sau parmezanul, culturile prezente digera lactoză sau mare parte din această este scursă odată cu zerul şi nu mai produce intoleranţă? În schimb, sortimentele de brânză proaspătă, nematurata (mozzarella, ricotta, etc) trebuie în general evitate sau înlocuite cu soia.

Cum ştim dacă avem intoleranţă la lactoză?

Pentru identificarea acestei afecţiuni, mai ales în cazul prezenţei simptomelor specifice, există teste care măsoară absorbţia de lactoză în sistemul digestiv. Unul dintre aceste teste presupune să bem dimineaţă, pe stomacul gol, un lichid care conţine lactoză. Peste o jumătate de ora se măsoară cantitatea de glucoză din sânge, iar dacă această nu creşte cu mai mult de 20 de puncte, diagnosticul este confirmat.
Un alt test este cel care măsoară cantitatea de hidrogen din respiraţie şi poate fi folosit atât în cazul adulţilor, cât şi al copiilor, mai puţin al bebeluşilor. Dacă acesta are un nivel ridicat indică digerarea defectuoasă a lactozei.
“Contrar percepţiei comune, intoleranţă la lactoză nu este neapărat o afecţiune moştenită, ci se poate dezvoltă şi la maturitate, de cele mai multe ori în jurul vârstei de 20 de ani, iar depistarea acesteia este dificilă din cauza că poate fi confundanta frecvent cu alte boli precum pancreatită, tulburări de absorbţie intestinală sau coliţe. Numai în cazul sugarilor, când întârzierea în creştere şi deficitul de dezvoltare se observă uşor poate fi evidenţă” – explică dr. Tania Bejan, medic specialist Ropharma.

Cum neutralizezi simptomele intoleranţei la lactoză

O metodă simplă de a gestiona intoleranţă la lactoză este administrarea a 1-2 comprimate de Lactază – o enzima naturală obţinută din ciupercă Aspergillus oryzae cu rol în digestia glucidelor, în descompunerea lactozei şi în susţinerea sistemului imunitar, înainte de a consumă produsul sau alimentul care conţine lactoză. Acesta este un supliment alimentar eficient pentru persoanele cu intoleranţă la lactoză, însă se poate administra şi copiilor peste 4 ani (un sfert sau o jumătate de comprimat în funcţie de vârstă şi de recomandarea medicului). Cantitatea de lactază de care este nevoie depinde de conţinutul de lactoză al alimentelor pe care le consumaţi, precum şi de producţia proprie de lactază a organismului, însă efectul există numai pentru masă la care se administrează.
Suplimentul alimentar Lactază are aromă de vanilie şi este disponibil în Farmacile Ropharma din ţară sau online, pe www.ropharma-healthcare.ro la preţul de 17, 90 Lei.

Adaugă un comentariu