Fructe din plin, asezonate doar cu câteva legume. Cam aşa arăta dieta lui Steve Jobs, un regim alimentar care, deşi a contribuit din plin la geniul fondatorului Apple, se pare că i-a scurtat considerabil viaţa.

După ce medicina modernă s-a dovedit neputincioasă în a-l vindeca de cancerul pancreatic care l-a răpus în 2011, după ce s-au scris mii de pagini despre geniul inovator al americanului care a ridicat industria computerelor la nivel de artă, puţine lucruri au mai rămas de spus despre Steve Jobs.
Semnele de întrebare cu privire la regimul său alimentar au reapărut atunci când, pentru a intra cât mai bine în pielea personajului, actorul Ashton Kutcher, interpretul lui Jobs în film, a ajuns la spital cu pancreasul total dat peste cap, după ce s-a supus dietei extreme practicate de fondatorul Apple.
O parte din adevăr este adusă la lumină de Walter Isacsson, care zugrăveşte în cartea sa, „Steve Jobs”, şi acea parte din viaţa acestuia, rămasă până acum necunoscută publicului larg. Pentru a aduce la lumină produsele Apple, o reflexie a minţii sale inovatoare, Jobs a plătit un tribut greu. Potrivit lui Isacsson, magnatul se supunea unui regim draconic, unor posturi lungi şi ciudate, constând dintr-un singur aliment, chiar şi după ce fusese diagnosticat cu cancer.
Se pare că totul a început atunci când – marcat profund de lectura cărţii „Diet for a Small Planet”/ „Hrană pentru o planetă mică”, de Frances Moore Lappe, citită în anii studenţiei – Jobs a hotărât să treacă la o dietă extremă, compusă din posturi lungi şi purgaţii şi bazată exclusiv pe mere şi morcovi, timp se săptămâni întregi.
O altă lectură care l-ar fi influenţat pe Steve Jobs a fost cartea lui Arnold Ehret „Mucusless Diet Healing System” / „Dieta cu alimente fără mucus”. Autorul acesteia era susţinătorul fervent al unei alimentaţii bazate exclusiv pe fructe, cu câteva uşoare variaţiuni, constând în castraveţi, spanac şi morcovi.
După spusele lui Isacsson, apropiaţii lui Jobs îşi amintesc că, la un moment dat, tenul acestuia căpătase o nuanţă portocalie de la atâţia morcovi.

DAR CE ESTE, CONCRET, FRUCTARIANISMUL

Parte a stilului de viaţă vegetarian, fructarianismul este, de fapt, un subsidiar al regimului raw vegan – dieta vegană fără foc. Adepţii acesteia se limitează doar la consumul de fructe, nuci şi seminţe, exccluzând complet proteinele animale, dar şi cerealele şi legumele.
Deşi veche de când lumea, la începutul secolului XX dieta cu fructe începe să se bucure de numeroşi adepţi. Aceştia se autointitulau „Natural Hygienists” („Igieniştii naturii”) şi susţineau că fructarianismul le oferă vitalitate, rezistenţă împotriva bolilor şi o stare de bine fizică şi psihică.
Nutriţioniştii sunt, însă, de altă părere: o astfel de dietă exclusivă te privează de porteine şi acizi graşi esenţiali, iar pe termen lung te poţi confrunta cu anemie, depresie şi anorexie.
Dieta bazată pe fructe, care a fost adoptată de Jobs, este recomandată de specialişti din când în când şi doar ca o măsură de detoxifiere a organismului, în niciun caz ca regim alimentar permanent.
Când mănânci doar fructe, excluzi foarte mulţi nutrienţi vitali pentru organism, cum ar fi proteinele ce acţionează ca nişte cărămizi pentru muşchi şi organe. Ca să nu mai vorbim despre grăsimi care, deseori blamate, joacă un rol important în reglarea nivelului hormonal, asigurând şi o bună funcţionare a creierului„, spune nutriţionistul Marisa Moore, purtător de cuvând al organizaţiei Academy of Nutrition and Dietetics.

Adaugă un comentariu