Cu surle şi trâmbiţe, dar mai ales zvonuri de proteste din partea unor activişti – aceiaşi, se pare, care au oprit şi proiecţia de acum o luna de la Muzeul Ţăranului Român – un film despre un cuplu de lesbiene care încercau să ducă o viaţă normală – expoziţia „The Human Body” se anunţă un succes înainte de a începe. Cei care au văzut-o în alte ţări, pe unde a mai fost prezentată, spun că face toţi banii. La fel spun şi eu, care am văzut-o în avanpremieră la Muzeul Antipa din Capitală.
De ce trupuri umane şi nu din plastelină sau alt gen de materiale? Cu siguranţă pentru că nimic nu e mai bun şi mai frumos ca originalul.
La etajul I al recent modernizatului muzeu ţi se dezbracă de secrete – nu doar de piele şi ţesuturi – CORPUL UMAN. Încet şi cu migală, îţi trece prin faţa ochilor fascinanta enciclopedie care este omul. Te încearcă sentimente ciudate – mai ales dacă nu eşti medicinist şi nu ai văzut vreodată un trup uman pe interior – dar nicidecum greaţă, spaimă sau repulsie.
Prin minte îţi trec de-a valma întrebări, răspunsuri şi promisiuni. Aşa de mică e inima? Ce mare e o splină mărită! Mă las de fumat: uite cum arată un plămân de fumător! Accidentul vascular cerebral transformă creierul într-un burete. Deci aşa arată sistemul nostru circulator… Doamne, la trei săptămâni un fetus începe să semene a OM!
Eşti năucit de realismul a ceea ce vezi. Te apropii, ai vrea să atingi şi, poate, abia atunci îţi aminteşti că în faţa ta, secţionaţi artistic, sunt OAMENI. Muşchii dispuşi în evantai parcă ai domnului prezentat în poziţie de fugă, sistemul nervos întins cuminte, din cap până-n picioare într-o altă sală, o doamnă ce pare că trece prin inelele propriului trup, organe sănătoase şi bolnave şi cutia unde îşi donezi ţigările după ce ţi se arată că plămânul tău e negru de supărare şi gudron de la atâta fumat…
În săli nu este atmosferă de morgă şi nici miros de formol. De fapt, nici nu s-a recurs formol, pentru că ar fi fost inutil – se evaporă şi conservă pe termen scurt. Despre procesul de plastinaţie, care s-a folosit aici, îţi povesteşte oricare dintre docenţii aflaţi în fiecare dintre sălile expoziţiei.
„Trupul disecat este scufundat în acetonă care intră în tot organismul. Apoi este scufundat în altă baie de polimer siliconic care face o reacţie cu acetona pe care o înlocuieşte şi intră în toate celulele corpului. Spre deosebire de formol, polimerul siliconic rămâne în organism ca şi cum corpul ar avea silicon în loc de sânge. De aici şi aspectul cerat al exponatelor. Apoi, după ce corpul este scufundat în baia de silicon, este introdus într-o cameră cu vid pentru a păstra siliconul şi a conserva total organismul”.
Însă, dincolo de toate aceste detalii „tehnice” şi de prejudecăţi, nu poţi nega că expoziţia este un spectacol şi o lecţie de neratat. Iar, dacă cineva s-ar îndoi că poate fi vizitată chiar şi de copii de şcoală primară, i-aş spune că greşeşte. Inocenţa care îi apără de tot ce înseamnă controverse, ONG-uri şi proteste, dar, mai ales dorinţa de a descoperi vor face ca vizita la Antipa să merite, în ciuda preţului ridicat al biletului, la care proprietarii au ţinut cât au putut de mult peste tot în lume, nu doar în România.
PREŢURILE BILETELOR SUNT:
ADULŢI: de marţi până vineri: 50 lei
sâmbătă şi duminică: 60 lei
PENSIONARI ŞI STUDENŢI:  de marţi până vineri: 40 de lei
sâmbătă şi duminică: 50 de lei
COPII (7-18 ani) de marţi până vineri: 32 de lei
sâmbătă şi duminică: 38 de lei
* copiii cu vârste mai mici de 7 ani au acces gratuit
GRUPURI DE PESTE 10 COPII: 30 de lei de persoană (se face rezervare la adresa ca@events.ro)
ABONAMENTE DE FAMILIE
1 adult + 2 copii :  de marţi până vineri – 85 lei/ grup
sâmbătă şi duminică – 100 lei/grup
2 adulţi+1 copil:  de marţi până vineri – 110 lei/grup
sâmbătă şi duminică – 120 lei/grup
2 adulţi+ 2 copii:  de marţi până vineri – 120 lei/grup
sâmbătă şi duminică – 135 lei/grup
Expoziția „THE HUMAN BODY” se deschide pe  22 martie 2013 la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, unde poate fi vizitată până pe data de 30 iunie 2013, zilnic de marţi până duminică inclusiv.
NB FOTOGRAFIILE SUNT PROPRIETATEA Jurnal LifeStyle
 

Adaugă un comentariu