În seria „The Men Under the Influence” / „Bărbaţi influenţaţi”, fotograful spaniol Jon Uriarte realizează o serie de imagini în care bărbaţii poartă haine de-ale prietenelor sau soţiilor lor. Imaginile sunt compoziţii realizate într-un spaţiu care este locuit de un cuplu, iar Uriarte încearcă să evidenţieze ideea de gen prin vestimentaţie. Astfel, domnii poartă vestimentaţie considerată specific feminină, inclusiv rochii şi sandale cu toc şi barete.
„Această lucrare face referire la recentele schimbări de roluri în relaţiile heterosexuale – de la modul în care acestea au fost percepute de către predecesorii noştri la cum aceste schimbări i-au afectat pe bărbaţi în mod special. Fotografiile încearcă să suprindă lipsa de raportare a bărbaţilor, acum când femeile au făcut un pas înainte şi, în cele din urmă, au devenit parteneri egali ai acestora”, a explicat artistul într-o declaraţie.
Deşi nu pot spune că sunt întru totul de acord cu această declaraţie şi, mai ales, cu ideea exprimată de ea, apreciez aplecarea spre gen şi evoluţia lui a autorului ei. Rolurile social-asumate ale bărbaţilor şi ale femeilor leagă identităţile noastre de o noţiune arbitrară de care fiecare dintre noi trebuie să fie sigur tocmai datorită genului. Vestimentaţia este modul în care ne putem exprima deschis pe noi înşine şi alegerile noastre. Îmi place să-i văd pe aceşti bărbaţi care nu par deloc afectaţi de veşmintele lor şi care, mai mult, par a se simţi confortabil purtându-le. Îmi place să-i văd liniştiţi, cum stau în casa lor, acolo unde vieţile lor se desfăşoară după regulile lor, în stilul lor.

Adaugă un comentariu