espadrile 3Pentru că moda nu este doar schimbătoare, ci şi reversibilă, espadrilele sunt, din nou, în tendinţe anul acesta. Dar în spatele pantofilor comozi, din pânză, în tendinţe sezonul acesta, stă o istorie de sute de ani.
Cele mai vechi espadrile descoperite se află acum expuse într-un muzeu din Granada şi se estimează că acestea ar data de acum aproximativ 4.000 de ani.
Deosebit de comode, espadrilele au fost confecţionate, iniţial, din fir de cânepă împletită. Numele lor vine de la cuvântul spaniol “esparto”, care denumeşte planta alfa, originară din Algeria, folosită şi în prezent pentru confecţionarea de coarde şi fibre.
Aduse în Spania prin secolul XIII, espadrilele au fost făcute populare de către infanteriştii din Aragon. Pe atunci erau confecţionate din pânză groasă, iar talpa era din „esparto” care, iniţial, fusese arsă şi apoi împletită.
Popularitatea espadrilelor a crescut destul de repede, astfel că, în anii 1400, producţia acestui tip de pantofi s-a extins.
Mult mai târziu însă, pe la începutul secolului al XIX-lea, espadrilele au ajuns în Franţa, la Mauléon, comună unde s-a început producţia în masă a acestui tip de încălţăminte. Aşa se face că espadrile nu au purtat doar militarii şi preoţii – cei care deţin pionieratul în acest caz –  ci şi tinerele lucrătoare în fabricile din împrejurimi sau oricine îşi dorea confortul propriilor picioare.
Dar espadrilele nu se purtau oricum. În cursul săptămânii, se încălţau cele de culoare închisă, adesea negre, în timp ce duminca, pentru că era zi de relaxare, de plimbare, picioarele se răsfăţau cu espadrile de culoare deschisă.
Ulterior, designul s-a perfecţionat, astfel că, espadrilele făcute în regiunea catalană Emporda arau albe şi încercuite cu cinci benzi colorate. Acestea erau purtate mai ales de către dansatorii Sandares – un dans tradiţional catalan.
Însă anii de glorie ai espadrilelor au fost pe la jumătatea secolului XX. Moda evolutivă, expansivă, a dus la cizelarea deja celebrilor pantofi din pânză.
Primul mare designer care a fost sedus de espadrile a fost Yves Saint-Laurent. În anii ’60, acesta a cerut ca, pentru una dintre prezentările sale de la Paris, să îi fie confecţionate espadrile cu toc, realizând astfel o premieră absolută. Acela a fost, de altfel, declicul care a generat nebunia pantofilor de pânză, adoptaţi şi iubiţi la nivel mondial.
Astăzi, espadrilele sunt purtate în toată lumea, dar deosebit de populare în Franţa şi Spania.  Apreciate pentru naturaleţe – materialele din care sunt confecţionate sunt, în totalitate, fibre naturale – şi pentru confort, espadrilele au revenit în forţă la modă anul acesta. S-a renunţat însă la culorile terne, preferate fiind nuanţele  vesele, îndrăzneţe, dar şi combinaţiile de texturi.
espadrile 4 espadrile 2 Espadrile espadrile 3
 
 
 
 

Adaugă un comentariu