copil carne
Dacă ţinem cont de ce spun specialiştii în nutriţie, carnea este unul dintre cele mai periculoase alimente, mai ales pentru copii şi gravide. Cele mai grave boli alimentare se produc în urma consumului de carne şi al produselor animale – deşi este bine să nu uităm de pepenele galben, lăptucile sau sucul de mere nepasteurizat, la fel de nocive, conform experţilor în alimentaţie.
Carnea de pui este purtătoare de salmonela şi de campylobacterioză, iar crustaceele crude (fructe de mare) provoacă toxiinfecţiile cu Vibrio vulniticus.
Carnea tocată de vită este cea mai comună sursă de E.coli (Escherichia coli), care trăieşte în intestinele vitelor sănătoase. Când animalele sunt sacrificate, bacteriile E.coli se amestecă uneori în carnea tocată.
Sângele – denumit eufemistic „suc” – din carne conţine E.coli şi alte bacterii care pot contamina tot în jur, de la tocător până la alte alimente.
De aceea, este important ca, de câte ori daţi carne copiilor, mai ales bebeluşilor care sunt şi mai vulnerabili decât alte categorii de persoane, să vă asiguraţi că aţi ales şi aţi gătit bine carnea.

Cum cumperi corect carne pentru copilul tău?

Nu cumpăra carne congelată! Pentru a preveni contaminarea cu bacterii, alimentele nu trebuie recongelate niciodată.
Alegeţi doar carnea proaspătă, naturală. Carnea tocată ar trebui să aibă o culoare roşie cât mai vie şi să fie cât mai slabă posibil.
Nu cumpăraţi carne de culoare roşu închis sau maronie.
Nu cumpăraţi bacon, deoarece este bogat în grăsimi saturate şi conţine foarte puţine proteine.
Nu cumpăraţi şuncă conservată cu nitraţi.
Alegeţi carnea cu cea mai redusă cantitate de grăsimi.
Şi, nu uitaţi, carnea conţine grăsimi saturate pe care sistemul digestiv al bebeluşilor nu o digeră bine în cantităţi mari.

Când se introduc în alimentaţie carnea şi peştele?

Carnea de pasăre (puiul şi curcanul), carnea de vită, de viţel şi de miel pot fi introduse la 7-8 luni
Peştele slab (cambulă, cod, limbă-de-mare, somn, pangasius), la 8 luni
Carnea de porc, şunca, ficatul, rinichii şi peştele gras (ton, halibut, sardine, somon), la 9 luni
Crustaceele (crabul, scoicile, creveţii, homarul) se pot introduce, cu moderaţie, după vârsta de un an, deoarece sunt alergeni puternici.
La fel ca în cazul altor alimente solide, pentru bebeluşii mai mici carnea trebuie pasată până când capătă o consistenţă moale.
Carnea gătită poate fi tocată mai mare sau mai mărunt pentru bebeluşii de aproximativ 10 luni.
Nu daţi niciodată bebeluşilor sau copiilor sushi sau altfel de carne crudă de peşte, porc vită sau pasăre.
Nu daţi bebeluşului peşte prăjit sau carne prăjită.
Crapul, somnul şi peştele-spadă sunt alergeni recunoscuţi şi, din acest motiv, nu trebuie daţi în cantităţi mari bebeluşilor sau juniorilor.

9 Comments

  • Aleona Stoenescu
    Posted 20 februarie 2015 10:33 am 0Likes

    Proaspata…nici pentru noi nu e recomandat sa mancam carne tocata sau congelata…

  • admin
    Posted 20 februarie 2015 10:45 am 0Likes

    Asa este. Doar ca, din pacate, nu putem verifica prospetimea. Mai ales ca in ultima vreme comerciantii se enerveaza ori de cate ori vrei sa verifici produsul. Ca sa nu mai vorbim despre lumina „speciala” din galantar, care distorsioneaza culoarea produsului. Spatiul de depozitare…

  • Alina Octavia Serban
    Posted 20 februarie 2015 10:46 am 0Likes

    daca nu e alaptat se introduce ceva mai devreme. In plus o sursa buna si sigura sunt borcanelele de la firmele serioase (gen Nestle). Dezavantajul produselor din borcanele este ca sunt un pic prea bine pasate si copilul se va obisnui apoi mai greu cu mestecatul. Borcanelele sunt bune pentru ca au continut verificat, nu contin hormoni in carne sau pesticide in cazul fructelor. In mod normal e bine sa manance fructe proaspete, dar nu prea e clar ce cumparam noi de la piata… ca in ziua de azi nici taranii nu mai sunt ce-au fost. Pentru fructele cumparate, eu cred ca e bine sa le decojim (nu ca n-ar contine coaja lucruri minunate) din cauza pesticidelor care sunt concentrate in stratul exterior…. Eu personal decojesc si fructele pe care le mananc eu, nu numai pentru copil. Cel mai bine si cel mai bine ramane deigur sa alaptam macar 6-9 luni, dar din pacate nu e totdeauna posibil.

  • Aleona Stoenescu
    Posted 20 februarie 2015 10:49 am 0Likes

    Cel mai bine e sa ai propria ta sursa de carne, legume si fructe…dar trăim in lumea moderna si comoda…Am citit un articol unde un medic recomanda sa traim precum bunicii…sa avem o gradina si o mica ferma cu câteva pasari si cateva animale…Eu chiar îmi doresc cel puțin o grădină chiar dacă locuim intr-o alta tara…

  • admin
    Posted 20 februarie 2015 10:51 am 0Likes

    Dar, stii cum e… toate cresc in acelasi pamant. Pe ala cum in „sachimbi”?

  • Alina Dan
    Posted 20 februarie 2015 10:52 am 0Likes

    Sunt copii – al meu si multi altii – care nu se ating de mancarea la borcanase despre care cred ca, daca s-ar face o analiza nepartinitoare, ar evidentia adevarate orori. Plus ca, sa ma ierte Dumnezeu, dar, desi am incercat de cateva ori, nu pot nici macar sa miros mancarea la borcan. Ca sa nu mai spun de gust, care mi se pare infiorator. Nici Nestle si nici alt brand nu m-au convins ca mancarea lor tinuta pe raft cu lunile este mai buna decat supa facuta in casa.
    Daca ai ghinionul sa nu poti alapta natural, de pe la 4 luni – max 5- incepe Odiseea diversificarii. Zilnic iti freci nervii cu ce ii dai sa mananci. Eu am avut noroc. David mananca suficient de multe alimente ca sa nu intru in panica.

  • Aleona Stoenescu
    Posted 20 februarie 2015 10:55 am 0Likes

    Dar macar stii ca le iei proaspete… Am fost luni la piață si am luat legume printre care și ceapa, din 2 kg jumătate am aruncat era stricata la mijloc… Si o pasare de curte nu se compara cu una de supermarket…au alt gust toate

  • Alina Octavia Serban
    Posted 20 februarie 2015 10:57 am 0Likes

    culmea e ca lui Codrin ii placeau. Dar sa stii ca chiar nu sunt rele comparativ cu carnea pe care o cumperi de prin supermarketuri. Daca ai vreo sursa pe la tara e ok, dar eu n-am avut. Nu zic de orice borcanele, doar Nestle, Hipp si poate alte cateva…. Daca iei un pui cu hormoni, poate e proaspat si n-are E.coli, dar hormonii tot intra in supa… La fructe la fel. La firmele mari nu contin pesticide si hormoni si au controale amanuntite, nu ca la producatorii de carne si fructe din Romania. Eu personal cumpar mai repede fructe din vest decat de la noi, pentru ca la noi nu exista absolut nici un control despre ce si cat stropesc astia, la nemti poate ca exista…. Iar despre miros, infiorator mi se pare si mirosul formulelor de lapte… Noua ne-au zis la pediatrie ca sunt mai bune decat daca iei din surse necunoscute, gen lapte de la tarani (care-l mai indoaie cu apa si diverse), carne din supermarket sau fructe stropite cu te miri ce. Ziceau ca e o industrie foarte bine controlata si ca firmele mari au continut 0 de pesticie si hormoni. N-am facut personal nici un test, nu bag mana in foc, dar cred ca sunt mai bune. Eu i-am dat pana la 1 an, apoi am trecut si noi pe astea din comert…. Ideal e sa ai o sursa de gaini de tara, de-alea la care fierbi ore-n sir si tot iti prinzi dintii in ele. La fel cu ouale…

  • Alina Dan
    Posted 20 februarie 2015 11:00 am 0Likes

    Daaaa. Formulele de lapte miros ca naiba. Si eu abia asteptam sa scap. Cand deschideam cutia era cum era, dar preparat… ma lua greata. Si nu puteam sa inteleg de unde atata bucurie pe copilul meu cand vedea sticla cu lapte.

Adaugă un comentariu