Copilul tău a ajuns la vârsta la care merge la grădiniţă. Tu eşti printre părinţii norocoşi care au reuşit să prindă un loc liber într-o astfel de instituţie. Cel mic a dat dovadă că este sociabil ori de câte ori v-aţi aflat într-un grup de copii, însă acum, când îl duci la grădiniţă, plânge de ţi se rupe inima şi nimic nu-l poate face să vrea să rămână fără tine la grădi. Ce e de făcut aflaţi de la BonaOnline.ro.

Una dintre întrebările care ne-a fost adresată de multe ori este legată de vârsta optimă a copilului pentru a fi înscris la grădiniță.
Mulți părinți se decid să-i dea pe copii la grădiniță între 3 și 4 ani și bine fac. Este o decizie bună pentru că exact în această perioadă copilul învață să socializeze, să se adapteze noilor situații și să-și însușească foarte multe abilități.
Nu este bine să-l înscrieți la grădiniță când cel mic se confruntă cu ,,vârstă de criză”, la unii copii această vârstă este pe la trei ani și jumătate. Astfel, sfatul psihologilor este de a vă înscrie micuțul la grădiniță până la 3 ani (pe la 2 ani și jumătate), ideal însă ar fi să-l înscrieți la trei ani, dar fiți atente, la fiecare copil acea perioadă a negativismului, când cel mic ripostează la orice cuvânt sau activitate pe care i-o propuneți, se manifestă la vârste diferite. Să nu luați hotărârea exact în acea perioadă ,,critică”.
Un alt criteriu de care trebuie să țineți cont neapărat este acela de a nu îl da la grădiniță în momente de răscruce, cum ar fi: un divorț, schimbarea domiciliului, apariția pe lume a unui nou bebeluș, etc.
Ce faci cu cel mic după ce  l-ați înscris la grădiniță, dar continuați să vă confruntați cu probleme?
În primul rând, dacă observați că micuțul suferă pentru că suportă foarte greu despărțirea de mamă, apelați la soluții alternative – rugați pe altcineva să-l ducă dimineața la grădiniță, astfel despărțirea nu va mai fi la fel de dureroasă.
Sfaturi pentru părinți. Ce trebuie să faceți:

  • Să-l învățați pe cel mici să mănânce singur, să se îmbrace singur și să folosească olița.
  • Acasă să respectați strict un regim asemănător celui de la grădiniță.
  • Într-o formă cât mai simplă și mai accesibilă, să-i prezentați copilului informații despre ce este o grădiniță, de ce este bine să meargă la grădiniță și ce va face acolo.
  • Odată ce deja copilul D-stra merge la grădiniță, întrebați-l în fiecare zi ce a făcut, cu cine s-a jucat, ce a mâncat, etc, iar D-stra la fel, povestiți-i ce-ați făcut la serviciu (lucruri simple, povestite interesant).
  • În fiecare dimineață trebuie să-i spuneți la ce oră îl luați de la grădiniță și este recomandat să vă țineți promisiunile. Nu întârziați să-l luați, nu veniți mai târziu decât ați promis. Copilul își va face griji și poate chiar să se sperie.

Ce nu trebuie să faceți:

  • Să vorbiți negativ despre grădiniță sau despre educatoare în prezența copilului sau să-l speriați pe copil cu ,,grădinița”. Exemplu: ,,Dacă n-o să mă asculți (după o pauză în care copilul nu a fost la grădiniță), mâine te duc la grădiniță.
  • Să-ți lași copilul 8 ore la grădiniță din prima zi (full time).
  • Să trimiți copilul bolnav la grădiniță
  • Să-l pedepsești pentru că nu vrea la grădiniță. Trebuie să-l faci să înțeleagă că acolo are jucării mai multe decât acasă, că va învăța să deseneze, să danseze, că își va face noi prieteni, etc. Cu pedeapsa nu veți rezolva nimic, din contra – veți agrava problema.
  • Să îmbrăcați copilul neadecvat atunci când îl duceți la grădiniță – prea gros, prea subțire, incomod, haine pe care nu le poate îmbrăca singur sau de care nu se poate dezbrăca singur.

Dacă veți urma măcar câteva dintre sfaturile oferite de psihologii noștri, cu siguranță copilului D-sta îi va face plăcere să meargă la grădiniță și va constata că este un loc minunat pentru a descoperi lumea jucăriilor, dar și a copiilor.

Adaugă un comentariu