„Am redat libertate trupului”, spunea odată Coco Chanel. Şi, într-adevăr, a făcut acest lucru doar cu un foarfece şi folosidu-se de texturi revoluţionare ca jerseul, scriind astfel istorie în designul vestimentar. „Mademoiselle”, aşa cum era ea alintată, a inventat modernismul în modă. La mai bine de un secol de când a început să creeze haine, Chanel continuă să cântărească greu în conştiinţa publică şi să fie model pentru designerii actuali.
Chanel a declanşat revoluţia în modă şi nu numai. Pentru feministe, ea a devenit repede un reper, fiindcă, din punct de vedere vestimentar, le fusese redată libertatea. Femeile puteau să se mişte, să călătorească, să meargă la petreceri şi chiar la o cafea în hainele create de Coco Chanel.
„Dacă vorbeai cu ea despre Christian Dior, îţi spunea: «Ce ai putea să faci cu o haină în care poate să încapă o valiză întreagă?”, îşi amintea prietenul şi biograful ei, Edmonde Charles-Roux. Ce-i drept, pentru Coco Chanel, confortul şi sfidarea regulilor erau două criterii care nu lipseau din creaţiile ei.coco chanel
 

Cabaret la Paris şi croitorie de la măicuţe

Chanel s-a născut într-o familie săracă, în Saumur, Franţa, şi a fost învăţată să coasă de către măicuţele
catolice care au crescut-o de la vârsta de 12 ani. În adolescenţă şi puţin după această perioadă, Coco s-a descurcat cântând în cabaret şi croind rochii cu o încredere în sine şi o încăpăţânare care au ajutat-o toată viaţa.
„Aroganţa este tot ce am. Se vede în gesturile mele, din duritatea vocii, în strălucirea privirii şi în chipul meu viguros, aproape chinuit”, îi mărturisea ea prietenului Paul Morand, un scriitor de proză scurtă.
Coco a crescut inventând cu deosebită plăcere poveşti care să îi mai lumineze copilăria tristă pe care o avea. Era plină de imaginaţie, dar, după ani, s-a dovedit că acest fapt a ajutat-o şi, chiar mai mult, o parte dintre visele ei au devenit realitate.
Deşi avea prieteni influenţi în lumea artistică, micuţei Coco i-a fost destul de dificil să răzbată în cercul închis al modei. Creaţiile ei erau considerate pe atunci cam lispite de fantezie, uneori dezamăgitoare, iar femeia în viziunea ei era la fel de enigmatică precum colecţiile pe care le semna.
 

Veşnic amantă, niciodată soţie

Coco Chanel nu s-a căsătorit niciodată, dar s-a aflat mereu la braţul unui bărbat puternic, frumos şi bogat, care a susţinut-o financiar la începuturile ei în modă şi a ajutat-o să cultive relaţii importante, mai ales în timpul Primului Război Mondial.
Şi, da, Chanel s-a afirmat ca designer tocmai în timpul războiului, iar în această perioadă cu drastice restricţii economice, sensibilitatea şi creativitatea ei, transpuse în piese vestimentare create cu materiale „de criză”, au propulsat-o în vârful ierarhiei creatorilor de modă.
Coco Chanel a reuşit să zdruncine din rădăcini curentul Belle Époque din modă, cu siluete „înfăşurate” de sus până jos în textile.
Chanel şi femeile care îi purtau creaţiile erau imagini ale simplităţii elegante, fără a fi austere. Designerul a renunţat la pliuri şi volane, la dantelele în straturi şi s-a inspirat din designul vestimentar masculin, concept care continuă să fie în vogă şi astăzi.
 

Costumul, rochia neagră şi parfumul

Celebrul costum Chanel – „deux piece”, cum este el cunoscut şi acum – şi-a împrumutat forma şi chiar ţesătura din care a fost iniţial creat de la fotograful revistei „Vogue” Horst P. Horst. Dar Coco era pasionată şi de broderia de inspiraţie slavă, a cărei frumuseţe a descoperit-o datorită unuia dintre iubiţii ei, în timp ce de la Ducele de Westminster, care i-a fost amant ani buni, ea a adoptat look-ul şcolăresc.
Când a lanasat parfumul care îi purta numele, Chanel No.5, Coco a devenit bogată, când a creat rochia neagră, despre care se spune şi acum că nu trebuie să lipsească din garderoba fiecărei femei, a devenit senzaţie.
Coco Chanel şi-a închis atelierul din Paris când Franţa a intrat în cel de-Al Doilea Război Mondial şi, deşi a dorit să facă un gest de patriotism, a fost aspru criticată pentru această decizie. A rămas să locuiască temporar la Ritz şi, cu toate că se spune că a mai încercat mici afaceri cu armata, nimic important nu s-a mai întâmplat, până în 1954, când magazinul din Paris a fost redeschis şi prezentările de modă semnate Chanel au reînceput.
Astfel, la 70 de ani, popularitatea lui Coco Chanel a cunoscut un nou boom, mai ales în Statele Unite. Tocmai această lipsă de unitate dintre design şi feminism par să fie ceea ce a transformat creaţiile Coco Chanel în repere în modă.
„Am creat stilul vestimentar cel mai cunoscut în toată lumea, pentru că moda este efemeră, dar stilul este veşnic” – Coco Chanel.
Coco – Gabrielle Chanel – moare pe 10 ianuarie 1971, la vârsta de 87 de ani,  în apartamentul ei din Hotel Ritz din Paris.

1 Comentează

  • Infoparfum
    Posted 7 august 2017 12:45 pm 0Likes

    Intotdeauna lansarile Chanel le depasesc in importanta pe ale celorlalte branduri. Ma gandesc la noul parfum Gabrielle, care ar trebui sa o portretizeze intocmai pe celebra Coco…

Adaugă un comentariu