Pe lângă faptul că sunt gurmandă și că acord o mare atenție mâncării – asta nu înseamnă că mănânc non-stop, ci că încerc să mănânc ce-mi place -, sunt fascinată de restaurante. Și de cafenele, dar aceasta este o cu totul altă poveste. Când scriam la revistă, aș fi fost în stare să pierd zile întregi pentru documentarea rubricii ”As You Like It”. Primul meu interviu cu un Chef a fost în 2012, la Mica Elveție, restaurantul pe care Jacob Haussman îl conduce și acum cu măiestrie. Voi continua să scriu despre restaurantele în care am păit și m-au cucerit, însă, acum, am ales un subiect poate chiar mai interesant: cele mai vechi restaurante din lume.

De prin secolul al XV-lea sau și mai de mult, au reușit să reziste robei timpului. Cu siguranță este ceva ce fac ele foarte bine.

10 cele mai vechi restaurante din lume

1. Honke Owariya din Kyoto, Japonia – Bazele lui au fost puse în 1465

Deschis în 1465 mai degrabă ca un micuț magazinaș de dulciuri, acum unul dintre cele mai populare restaurante din Japonia s-a dezvoltat rapid grație talentului patronilor săi în mânuirea cuțitului și învârtitul celebrilor tăiței, dar și a unuia dintre cele mai gustoase preparate tradiționale: soba. Asta face ca, mai bine de 500 de ani mai târziu, restaurantul să rămână un must have pentru localnici, dar și pentru călătorii care ajung în Kyoto.

2. Zum Franziskaner, în Stockholm — Bazele sale au fost puse în 1421

Fondat în 1421, Zum Franziskaner este considerat cel mai vechi restaurant încă funcțional din Stockholm. Locul care păstrează ceva din atmosfera sofisticată de la începuturi. Încă vei găsi acolo piese importante de mobilier Art Nouveau, alături de elemente confortabile apropiate de zilele noastre.

3. St. Peter Stiftskeller din Salzburg, Austria — Fondat în 803

St. Peter Stiftskeller pretinde că este cel mai vechi restaurant din întraga Europă, iar oricui îndrăznește să contrazică aceasta i se vâră sub nas un document scris de către faimosul poet Alcuin în anul 803 și în care apare o primă mențiune a restaurantului.
De atunci, stabilimentul a fost în slujba regilor și a clerului care i-a trecut pragul, dar și călătorilor obișnuiți care au căutat o experiență culinară unică.

4. Biànyífāng din Beijing — Fondat în 1416

Dacă vrei să să mănânci cea mai bună rață Pekin din China, singura șansă este la Biànyífāng. De altfel, se spune că celebrul preparat își are originea chiar între zidurile firave ale acestui restaurant deschis încă de pe vremea dinastiei Qing, în timpul împăratului Xianfeng. Atunci a început să fie preparată pentru prima dată rața Pekin – cu pielea crocantă, translucidă și fără pic de grăsime și interior suculent.

Astăzi, restaurantul este destinație culinară obligatorie atât pentru turiști, cât și pentru locuitorii marelui Beijing, despre care am mai scris și eu câte ceva. 🙂

5. Zur Letzten Instanz, Berlin — Bazele sale au fost puse în 1621

Deși, formal, restaurantul s-a deschis pentru prima dată în 1641, documentele vremii atestă că acesta este datat 1561. Aici pot fi servite și acum, ca odinioară, cel mai delicios antricot de porc și tradiționalele sortimente de bere din grâu. De ele s-au bucurat și Napoleon, dar și Angela Merkel.

6. White Horse Tavern, în Newport, Rhode Island — Fondat în 1673

De un White Horse îmi amintesc și eu cu drag, doar că nu e în America, ci la Costinești, și acolo nu se mănâncă mai mult de chipsuri care merg cu bere, dar se bea pe cinste. Aceasta tavernă, White Horse, la care fac acum referire este cea mai veche din Statele Unite. La început, locul era frecventat de către soldații britanici, coloniști dar și de reprezentanți ai Armatei Salvării. Cum acum 350 de ani, dar și mult timp după aceea, patronii unor astfel de locuri habar nu aveau să citească, calul alb a devenit imediat simbol al locului și așa a rămas până în prezent.

7.  Sobrino de Botín, în Madrid – Fondat în 1725

În Cartea Recordurilor Guinness este specificat că Francisco Goya, faimosul pictor spaniol, a spălat vase în acest restaurant, în anul 1765. De atunci însă, lucrurile s-au schimbat radical pe acolo. O porție din faimosul lor purceluș de lapte se vindea în 1935 cu 5 cenți. Acum nimic nu este mai ieftin de 15 dolari. Dar merită. O spun toți cei care i-au trecut pragul.

8. The Tour d’Argent, Paris — Fondat în 1582

Încă din timpul domniei lui Henry al III-lea, restaurantul Tour d’Argent oferă o priveliște de neegalat asupra Senei. În diferite ocazii, însuși Henry al III-lea și câțiva dintre curtenii săi s-au întâlnit în restaurant pentru a petrece pe cinste după câte o vânătoare plină de trofee.

O altă legendă spune că una dintre cele mai cunoscute ustensile de bucătărie – furculița – și-a făcut debutul în acest restaurant din Paris.

9. Tavares Rico, Lisbona — Fondat în 1784

Cu o eleganță opulentă, demnă de o casă regală, Tavares Rico oferă celor care îi trec pragul din 1784 și până azi experiențe culinare unice. De când și-a deschis porție, restaurantul și-a construit renumele de loc de întâlnire pentru familiști.

10. Rules Restaurant, Londra — Fondat în 1798

În ciuda faptului că trei familii au condus, pe rând acest stabiliment, de la fondarea lui, în 1798, regulile au rămas aceleași: ”să ofere mâncare tradițională la prețuri accesibile tuturor”. Salonul principal al acestui restaurant a fost frecventat de-a lungul timplui de scriitori celebri sau oameni de vază din înalta societate, printre care îi amintim pe Charles Dickens, H.G. Wells, Clark Gable și Charlie Chaplin.

Foto: Instagram

Adaugă un comentariu