La fiecare 3 minute, o reacție alergică la alimente trimite pe cineva în camera de urgență, iar majoritatea victimelor sunt copii. Despre alergiile alimentare, de la BIOcorner.

Trăim într-o perioadă în care opțiunile noastre legate de alimentație sunt nelimitate. De la alimente de bază, la fructe, legume, snaks-uri și mâncare semi-preparată, rafturile supermarket-urilor sunt tot mai pline și mai colorate, dar și mai periculoase.

Studiile specialiștilor arată că numărul persoanelor care încep să acuze intoleranțe la diverse tipuri de alimente, este în creștere. Mai grav de atât este că un procent mare dintre aceștia este reprezentat de copii cu vârsta sub 18 ani. Lucru care nu presupune doar confruntarea cu alergiile de rigoare, ci și cu problema integrării în grupurile sociale.

Care este, așadar, situația actuală conform FARE (Food Allergies Research & Education)?

Datele prezentate în următoarele rânduri sunt culese ca urmare a unui studiu realizat la nivelul Statelor Unite și publicat în luna aprilie a a nului 2017. În România, datele disponibile pe acest subiect sunt încă puține la număr din lipsa unor cercetări mai complexe pe această problemă.
Momentan, au fost raportate peste 170 de alimente responsabile de reacții alergice și intoleranțe alimentare. Dintre acestea, cele mai importante 8 sunt următoarele: lapte, ouă, arahide, fructe cu coajă lemnoasă, grâu, soia, pește și scoici crustacee (responsabile pentru majoritatea reacțiilor serioase la alergii alimentare din Statele Unite).

La nivel de populație, cercetătorii estimează că până la 15 milioane de americani au alergii alimentare, dintre care aproape jumătate (5,9 milioane) fiind reprezentate de cazuri de copii cu vârsta mai mică de 18 ani.

Mai mult decât atât, dintre aceștia, aproximativ 30% sunt alergici la mai mult de un singur aliment.

Situația este în creștere conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, care raportează că apariția alergiilor alimentare la copii a crescut cu 50% între anii 1997 si 2011.
Iar pentru că tratamentele și îngrijirile medicale necesare alergiilor și intoleranțelor provocate de alimentație nu sunt doar necesare, ci și destul de scumpe, suma cheltuită de familiile din S.U.A atinge, anual, 25 de miliarde de dolari.

PERSOANE CU GRAD CRESCUT DE RISC

Reacțiile severe sau fatale pot apărea la orice vârstă, dar adolescenții și adulții tineri cu alergii alimentare prezintă cel mai mare risc de anafilaxie fatală cauzată de alimente.

Un alt segment cu risc crescut de reacții alergice grave sau fatale îl reprezintă persoanele care suferă de astm bronșic.

Comparativ cu copiii care nu au vreo alergie la alimente, copiii cu intoleranțe sunt de două până la de 4 ori mai susceptibili spre a avea alte afecțiuni alergice, cum ar fi astmul sau eczema.

PREVENȚIE?

Cu toate că, în postura de părinți, suntem tentați să întârziem introducerea alimentelor cu alergeni cât mai mult posibil, nutriționiștii spun că, din contră: inserarea lor în alimentația copiilor, cu o anumită frecvență poate reduce dramatic riscul celor mici de a dezvolta alergii la aceste alimente.
Cât despre tartamente, se pare că nu există ceva care să vindece permanent alergia alimentară. Alimentele alergice sunt gestionate prin evitarea problemei alimentelor și învățării de a recunoaște și trata simptomele reacțiilor.

Momentan, se studiază subiectul terapiilor pentru alergii alimentare, însă niciuna dintre tratamentele identificate până acum nu a fost încă eficientă pentru uz general.

Adaugă un comentariu