Nu am ajuns încă la Cetate, însă am vizitat, aproape din întâmplare, restaurantul lui Dinescu. L-a numit „Lacrimi şi sfinţi” şi se află pe Şepcari, în Centrul Vechi. Dacă numele nu este original, ci poartă titlul unui volum semnat de Emil Cioran, amenajarea localului este, cu siguranţă, unicat. Detaliile sunt minimaliste, subtile – tablouri cu teme pastorale din piese de lego, cutii de conserve, capace de cratiţă pe un perete -, mobilierul simplu, util şi suficient. Cercetând în jur, chiar m-am amuzat şi mă gândeam că este foarte posibil ca în urmă cu un an, când a deschis restaurantul, Mircea să fi spus fiecăruia dintre prieteni care îi calcă pragul să îi aducă un scaun. Doar aşa se explică de ce aproape nici unul dintre scaune nu semăna cu un altul.
Odată amuşinat locul, m-am aşezat mulţumită la masă, aşteptând să înceapă conferinţa de presă -acesta fiind, de fapt, scopul vizitei. După doar puţin timp am realizat că locul ales era de-a dreptul strategic – în faţa geamului care dădea în bucătărie. Primul a venit mirosul. Înnebunitor. De carne sănătoasă prăjită bine, nesănătos dar teribil de gustoasă. Îmi arunc un ochi. Geamul era mic, imaginea, însă, monumentală: o cratiţă mare, uzată, în care sfârâia un amestec pe care nu l-am putut defini, o masă pe care zăceau pitoresc un ciolan, două cuţite şi câteva cepe, toate în aşteptarea spectacolului ce avea să vină.
Gazdă perfectă, Mircea s-a implicat activ în acţiunea din bucătărie: amesteca, ciopârţea, trasa sarcini, gusta şi iar amesteca. Finalul a fost, aşa cum era de aşteptat, magistral. Pe masa din salonul principal, aştepta cuminte imensul ciolan, zacusca de casă şi slănina cu ceapă.  Mâncare tradiţională, care place românului şi care are trecere şi la sărac, şi la bogat. Am gustat, am mulţumit gazdei şi am plecat. Spre ieşire, am mai aruncat un ochi prin restaurant. Îmi scăpase tabla neagră din colţ, unde erau trecute Reţetele lui Dinescu din ziua respectivă:

  • Cotlete de miel – 45 de lei
  • Tort de ciocolată cu sos de zmeură – 25 de lei
  • Vara pe uliţă – 16 lei (pe asta o bănuiesc că ar fi îngheţată).

Prin urmare, preţurile sunt rezonabile în raport cu porţiile pe care le-am văzut generoase.
La atâtea plusuri, am şi un minus: una dintre bucătărese părea să fie obosită sau slăbită pentru că scăpa constant obiecte din mână.

 

Adaugă un comentariu