Frigider, nutritie sanatoasaNu este uşor, dar nici imposibil să slăbeşti cât doreşti dacă ai răbdare şi hotărâre. Însă nimeni nu e supraom când e vorba despre tentaţii culinare. Golirea frigiderului şi a cămării de alimente care îngraşă este primul pas spre silueta mult visată. Tentaţiile care nu se văd se uită…
Procesul de pierdere în greutate cere ambiţie, hotărâre, răbdare şi, foarte important, planificare. Dacă nu faci planuri ca să reuşeşti, plănuieşti să eşuezi! Din acest motiv, îţi prezint în raportul de azi primele două etape ale procesului de slăbire, cele mai importante: „curăţenia” în frigider şi cămară şi reumplerea lor cu alimente sănătoase, care promovează pierdererea în greutate.

Gândeşte o dietă ca un stil de viaţă

Nutriţioniştii sunt frecvent întrebaţi care este cea mai bună dietă de slăbire. Iar cei care ne întreabă se gândesc la una faimoasă, drastică, supereficientă, care te scapă de câteva kilograme pe săptămână…
Adevărul este că dietele drastice te fac să pierzi rapid multă apă şi masă musculară, foarte puţină grăsime, te dezechilibrează şi te fac să renunţi… Iar cea mai bună dietă de slăbire este aceea pe care o poţi ţine pe termen lung. Pe viaţă!
Mai precis, „nu te gândi la o dietă care te va face să pierzi 10-15 kg, după care să poţi să te întorci la vechile obiceiuri alimentare care te-au îngrăşat. Te vei îngrăşa din nou! Gândeşte-te mai degrabă la un stil de viaţă care promovează pierderea în greutate din grăsime, iar apoi te ajută să-ţi menţii supleţea câştigată până la adânci bătrâneţi”, spune medicul Laura Ene, din cadrul Clinicii de Nutritie KiloStop.
Nu va fi nici uşor, nici nu se va întâmpla peste noapte. Vei avea probabil şi mici recăderi – este omeneşte! Important este să nu renunţi până nu îţi atingi obiectivul: un corp suplu, care se menţine suplu.

Ce să arunci din frigider sau cămară şi de ce

1. Tot ce-ţi place să ronţăi

Dacă te-ai obişnuit să ronţăi toată ziua biscuiţi, sărăţele, covrigei, pufuleţi, chipsuri, bomboane, ciocolată, seminţe prăjite, aruncă-le fără regrete! Sunt o sursă sigură de îngrăşare, deoarece conţin între 350 şi 700 de calorii per 100g. Mai mult, nu te satură şi sunt pline de carbohidraţi răi sau grăsimi rele, chiar şi seminţele, care prin prăjire, sunt deprivate de nutrienţii sănătoşi pe care le conţin.

2. Cerealele cu ambalaj colorat

Dacă credeai până acum că un mic dejun sănătos înseamnă cereale cu zahăr, miere sau ciocolată, frumos ambalate în pungi colorate, studiază cu atenţie compoziţia nutriţională. Vei constata că au peste 300 de calorii per 100 g, cantităţi impresionante de zahăr, coloranţi şi conservanţi… Iar vitaminele cu care se laudă producătorii că le îmbogăţesc sunt mai bine şi mai rapid absorbite din alte tipuri de alimente, cu siguranţă.

3. Făinoase şi amidonoase albe

Învelişul bobului de grâu sau de orez, care este îndepărtat pentru a se obţine făina albă, respectiv orezul alb, conţine vitamine, minerale şi fibre, care recomandă cerealele integrale în orice dietă sănătoasă de slăbire. Odată îndepărtat, rămâne un produs fără mare valoare nutritivă, dar cu o mare valoare calorică, din care se obţine făina albă, pâinea albă, baghetele albe, pastele albe, orezul alb, foietaje… Din păcate, albul lor este simbolul alimentaţiei nesănătoase, cu calorii multe şi nutrienţi puţini, aşadar scoate-le din cămară.

4. Zahărul de orice fel şi tot ce conţine zahăr

Slăbiciunea pentru dulciuri face multe siluete să dispară ca prin minune! Cu alte cuvinte, zahărul este o sursă sigură de îngrăşare, din mai multe motive: este hipercaloric (400 calorii/100 g), crează dependenţă, se joacă cu glicemia, provocându-ţi senzaţii puternice de foame la doar 1 oră după ce ai mâncat, şi adesea vine la pachet cu grăsimi la fel de nesănătoase şi de două ori mai calorice (îngheţată, frişcă, torturi, creme, ciocolată, bomboane, biscuiţi, etc.). Atenţie – zahărul brun este tot zahăr! „Nu te sfătuiesc să-l foloseşti, deoarece nu are proprietăţi sau acţiuni diferite de cel alb! Îngraşă la fel de mult şi nu conţine mai multe vitamine sau minerale!”, avertizeaza medicul Laura Ene.

5. Condimente şi sosuri din supermarket

Condimentele cu gust de …„legume”, „găină”, „condimente pentru chiftele” etc. şi orice altceva de tipulvegeta sunt pline de coloranţi, conservanţi, arome artificiale, sare şi zahăr în exces.
Sosurile precum ketchup-ul, dressingurile gata făcute pentru salate ori carne, maionezele sau topingurile gata preparate suferă de aceeaşi problemă a artificialităţii ingredientelor, iar în plus mai au şi problema caloriilor în exces. Le poţi prepara chiar tu acasă, în deplin control asupra ingredientelor şi cantităţilor folosite la preparare.

6. Găsimile saturate şi grăsimile trans

După cum ştii, există grăsimi bune (nesaturate, existente în nuci, seminţe, uleiuri), rele (saturate – pe care le găseşti în alimentele grase de origine animală – carne grasă, tocături, lactate grase, brânzeturi grase) şi foarte rele (trans – din industria alimentară – margarine, foietaje, îngheţată, prăjituri, creme, etc). Ca să scapi de cele rele şi foarte rele, scoate din frigider orice carne cu grăsime sau piele, brânzeturile grase, margarina şi orice conţine margarină (foietaje, produse de patiserie, prăjituri, îngheţată, etc).
Atenţie şi la uleiurile vegetale, sunt foarte calorice (900 calorii/100 ml)! Renunţă la uleiul la litru şi foloseşte sticle mici cărora le poţi înşuruba un pulverizator. Trei-patrupufuri într-o salată şi o lingură de ulei la un kilogram de mâncare sunt suficiente.

Adaugă un comentariu