După toate magazinele, cafenelele şi showroom-urile ameţitor de luminate de pe Dorobanţi, Casara pare să se retragă discret într-un colţ, în penumbră. Magazinul, însă, se aliniază frumos şi se impune la rândul său, ca toate celelalte, prin strălucire.

Dar, cu adevărat seducător este showroom-ul Casara. Intrare pe colţ, scară îngustă, miros de santal – acestea sunt primele trei evidenţe. Din acel punct, totul – lumini, zgomotul oraşului, opulenţa marilor magazine de brand – dispare. Primul pas, la etaj şi primul impact cu ceea ce, prin reamenajarea showroom-ului, designerul Irina Ştefaniu  şi-a dorit să-ţi ofere: un fragment de Toscana.
Ca mai toate fostele case boiereşti, şi aceasta are două intrări – ce a „stăpânilor”, făloasă, stradală – şi cea a servitorilor – aproape neobservabilă, îngustă, funcţională. Pe aceasta din urmă am folosit-o noi, şi nu pentru că gazdele ne-ar fi arătat prea puţin resprect, ci pentru pitoresc, dar, mai ales, fiindcă timpul, vremurile şi, în primul rând, noua destinaţie a spaţiului au făcut din scara îngustă şi uşor şerpuitoare singura cale de acces.
Aşa cum am mia spus, showroom-ul Casara ne-a adus o bucăţică de Toscana autentică, un fragment dintr-o lume pe care nu poţi să nu o iubeşti, mai ales că se impune prin rafinament.

Primul gând pe care-l ai păşind pe scări este că în această casă se locuieşte de când lumea, sau, mai corect, de pe la 1930 şi ceva, de când a fost construită. Noii proprietari au păstrat glasvandul şi geamurile de cristal originale, pardoseala, dar şi parchetul, precum şi restul uşilor de interior, acum curăţate de multiplele straturi de vopsea.
În living, dar mai ales în dormitor domneşte o dezordine naturală, o perfecţiune imperfectă a obiectelor decorative şi casnice care îţi lasă impresia că deja au obosit de atâta utilizare şi că ascund sub straturile de smalţ perimat şi argint patinat poveşti nespuse de mai bine de jumătate de veac.
Al doilea gând? Asta-i casă de cucoane. Spaţiul, aşa cum a fost el reamenajat, respiră feminitate prin toţi porii. Fără a fi un loc aglomerat, care seamănă cu budoarul vreunei marchize, dar nici emanând simpitate rurală, locul te învăluie cu căldură. Şi outsider fiind, aici te simţi acasă sau ţi-ai dori să-ţi fie acasă.

Un autoportret al locului arată cam aşa: ” Un spaţiu în care să redescoperim tot ce e feminin, imperfect şi ca odinioară, tot ce e realizat manual, nu în serii standardizate, tot ce e natural, simplu şi confortabil. Pluşuri, cristale, mobilier cu detalii fermecătoare, porţelanuri pictate, carafe argintate, toate amintind, pe rând, de elegenţa desuetă a unui palazzo toscan, de simplitatea plină de poezie a unui han provensal, de căldura unui cottage.”
La Casara spunem poveşti, bem un ceai bun şi inventăm traduceri pline de umor pentru shabby chic.
Povestea Casara, si pe www.casara.ro.

 

Adaugă un comentariu