Dorina-Hanza Bihor Couture
Mulți ani, case de modă importante au avut ca sursă de inspirație culturi naționale. Recent, aceasta tendință s-a transformat într-un fenomen global, iar nume precum Tory Burch, Valentino sau Louis Vuitton prezintă în colecțiile lor design tradițional original din întreaga lume. 
Și chiar aici, în România, sunt exemple numeroase. Anul trecut, de exemplu, Dior a inclus o vestă cu motive tradiționale bihorene în colecția couture. Și a vândut-o pentru 30.000 de euro. 
Dacă, din punct de vedere al inspirației, este cât se poate de logic să iei tot ce este mai bun de pretutindeni, e, totuși, un pic unfair că nimic din acest succes imens nu se întoarce, financiar vorbind, sau au beneficiilor de imagine, către comunitățile care se luptă să păstreze tradițiile vii. În consecință, tradițiile, autenticitatea sunt în pericol să se stingă. 
În România, primul pas a fost făcut. Revista Beau Monde – cu un conținut preponderent original românesc – a demarat o reală campanie de sprijin a designului românesc autentic. Astfel a devenit celebrul brandul Bihor Couture, format exclusiv din meșteșugari locali. Acest brand a fost creat special pentru a-i ajuta pe producătorii locali să-și vândă produsele și să ducă tradiția mai departe. 
Dacă vrei să arunci o privire asupra a ceea ce înseamnă port tradițional bihorean sau pur și simplu vrei să ai și tu o piesă vestimentară valoroasă, poți arunca o privire în magazinul online al brandului. Nu uita că majoritatea produselor necesită timp îndelungat pentru a fi confecționate, așa că sunt valabile doar cu pre-order.
 

Adaugă un comentariu