Cafenelele şi ceainăriile bucureştene sunt şi azi ca odinioară, aliniate la două mari tendinţe: a Orientului şi a Occidentului. Dacă după Revoluţie predominau cafenelele orientale, pline de fum, zgomotoase şi părând mai degrabă nişte locuri de pierzanie decât oaze de relaxare, în ultimii ani tendinţa s-a schimbat. Au venit puternic din urmă, reuşind chiar să se impună, cafenelele şi ceainăriile „europene”. Elegante şi spaţioase, confortabile, intime chiar, cu muzică în surdină şi cu arome dintre cele mai rafinate şi nepervertite de tutun. Chiar şi acolo unde narghileaua este încă regină, spaţiile sunt bine aerisite, iar ambientul şi starea de spirit sunt mai degrabă occidentale decât orientale.
Tot pentru stare de bine şi o ceaşcă de ceai cald am plecat şi noi, trei prietene, de acasă.  Căutând Serendipity – e a doua oară cănd hălădiuiesc după ceainăria asta! – ne-am oprit la Bernschutz & Co.
Nu cel din Centrul Vechi, ci mai sus, la Romană (Eremia Grigorescu 5 -zona Icoanei), în casa veche boierească în care, stând, ţi se împletesc în minte zeci de poveşti, toate având cel puţin o fantomă cochetă.
Nu era nimeni când am ajuns (cam devreme?), dar se ştie că sunt piază bună pentru comercianţi (pe verificate), aşa că, până am plecat, micuţa ceainărie a schimbat vreo două rânduri de clienţi.
Am intrat atrase de ferestrele înalte şi lumina puternică ce răzbătea din interior, lăsând să se vadă o armată de ceainice, flacoane, cutii şi porţelanuri fine şi colorate.
Mese mici şi albe, un tapet contrastant cu tonuri princiare, o muzică atât cât e nevoie de tare ca să nu îţi uiţi gândurile, oglinzi înalte, un decor parcă din Alice în Ţara Minunilor.
Meniul este de-a dreptul ameţitor de ofertant, aşa că m-am lăsat pe mâna unuia dintre ”băieţii de prăvălie” – un ospătar simpatic şi amabil, poate puţin distrat – care nu m-a păcălit cu ceaiul şi nici pe prietenele mele cu sucurile naturale, pentru care a tocat, a pisat şi a amestecat cu grijă ingredienele.
Cât despre preţuri, nu pot să spun decât că sunt decente

  • Eu– ceai de fructe – 8 lei
  • Oana – limonadă – 10 lei

–  prăjitură – 9 lei

  • Cris – suc natural de grapefruit – 10 lei

Adaugă un comentariu