A mai venit un an. Un An Nou. La ce te gandesti de fiecare data? Cum sa-l faci mai bun. Cel mai bun! Si, in loc sa te apuci sa faci ceva in mod practic, efectiv, incep framantarile. Cum e mai bine sa fac sa fie bine? La ce sa renunt din trecut? Ce sa pastrez? De cine sa imi pese? Pe cine sa ignor? Si cauti toate aceste raspunsuri in trecut.

Recent, viata m-a dus catre un doctor. Un celebru chirurg oncolog – unul dintre alti „cunoscuti celebri”, cum imi mai place mie sa spun in context profesional – de la care ma asteptam sa aud un diagnostic, o solutie radicala si un prognostic. Le-am auzit pe toate cele mai sus numite in cele cinci minute care au urmat studierii unor rezultate si analizei tabloului clinic. Dupa o ora, am plecat din cabinetul cu acvariu cat peretele cu o concluzie: in viata esti cine vrei sa fii. „Ieri a fost, nu se intoarce. Maine nu a venit inca. Doar azi conteaza. Te poti ierta pe tine? Te poti rupe de trecut? Poti sa ierti pe cei din jurul tau? Abia atunci poti merge mai departe. (…) Vezi tu, daca spui <Incerc sa fac ce mi-am propus> nu este acelasi lucru cu <Fac ce mi-am propus>. De fapt, acest <incerc> prelungeste procesul, il complica, te ajuta sa iti para greu si, evetual, sa renunti”. Mi-a spus el. „Ura, frustrarea, mania, toate acestea te imbolnavesc. Ai grija de trupul tau, daca vrei sa traiesti, arunca piatra care iti sta pe suflet, arunca piatra care te trage la fund, ia-o de la capat. Schimba tot. Acum. Nu incerca. Fa-o!”

Am inteles ca nu se referea la a-ti da peste cap sau a arunca de parca nu ar fi fost toate planurile pe care ti le facusei. Nici la a inceta sa iti pese de ceilalti si nici macar de a evita sa-ti atingi teluri ambitioase, pentru care ai de luptat. Ba chiar am inteles ca un pic de tristete si de ingrijorare fac bine si ca, de asemenea, este foarte important sa nu iti pierzi credinta in tine. Este indicat sa pariezi pe tine si sa visezi cu indrazneala.

Sa fiti increzatori in voi, sa va iubiti si sa iubiti, sa daruiti si sa traiti prezentul indraznind sa visati la un viitor pe care sa nu incercati sa-l impliniti, ci sa il transformati in prezent! La multi ani!

FOTO> Pixabay

Adaugă un comentariu