acneeCunoscut─â sub numele de acneea bebelu┼čului, afec┼úiunea se caracterizeaz─â prin apari┼úia unor pustule mici, la c├óteva s─âpt─âm├óni de la na┼čtere, pe pielea micu┼úului, mai ales ├«n zona obrajilor. Pustulele sunt ├«n majoritate ro┼čii, dar pot ap─ârea ┼či cele care au v├órful alb ┼či pot fi ├«nso┼úite de o piele ro┼čie ├«n jurul lor.
Aceste probleme ale pielii se ├«nt├ólnesc mai rar ┼či ├«n zona frun┼úii, b─ârbiei sau chiar pe spate. Pediatrul le sf─âtuie┼čte pe mame s─â consulte medicul pentru a vedea dac─â micu┼úii nu sufer─â cumva de alte afec┼úiuni, cum ar fi eczema, eritema infec┼úioas─â sau de diverse erup┼úii.
├Än ceea ce prive┼čte cauza apari┼úiei acneei la bebelu┼či, pediatrul sus╚Ťine c─â aceast─â afec┼úiune nu are un motiv bine stabilit, ├«ns─â este mai frecvent─â la copiii n─âscu┼úi de mame care au probleme cu alergiile sau care sufer─â de dermatite.┬á

  • Un alt motiv l-ar putea constitui hormonii primi┼úi de copil de la mam─â ├«n ultima perioad─â a sarcinii. Speciali┼čtii investigheaz─â ┼či alte cauze ce ar putea declan┼ča aceast─â problem─â: anumite medicamente pe care le ia mama ├«n timp ce al─âpteaz─â, diverse alimente m├óncate de mam─â ├«n aceea┼či perioad─â. Din acest motiv, mamele trebuie s─â consume doar┬áalimente naturale, pe c├ót posibil necondimentate.

Acest tip de acnee se agraveaz─â c├ónd bebelu┼čul este al─âptat la s├ón sau cu lapte din comer┼ú, ori prin contactul al acestora cu pielea bebelu┼čului.
NU IRITA┼óI ┼×I MAI MULT ZONA!
Medicul ├«i sf─âtuie╚Öte pe p─ârin┼úi s─â aib─â grij─â s─â nu irite ┼či mai r─âu zona afectat─â de erup┼úii. ├Än acest sens, mamele nu trebuie s─â insiste cu sp─âlatul pielii, ci doar s─â o cure┼úe zilnic cu ap─â ┼či s─âpun special pentru copii. O alt─â variant─â ar fi utilizarea zilnic─â doar a apei plate, pentru igiena zonei.
De asemenea, este important ca prosoapele sau h─âinu┼úele copilului s─â nu fie sp─âlate cu detergen┼úi duri, ├«ntruc├ót ace┼čtia pot irita pielea nou-n─âscutului.
Mamele mai trebuie s─â fie atente ┼či la modul de ┼čtergere a salivei sau a laptelui scurs pe fa┼úa copila┼čului pentru a nu m─âri irita┼úia. Alt aspect de care trebuie s─â ┼úin─â mamele cont este c─â pustulele respective nu trebuie s─â fie stoarse.
DIFERENŢE
Pentru că multe mame confundă dermatita atopică cu acneea bebelușului, iată care sunt unele dintre diferenţe:

  • Dermatita atopic─â ├«i afecteaz─â pe copila┼čii cu v├órsta de p├ón─â la 2-3 ani;
  • Acneea bebelu┼čului trece de la sine ├«n doar c├óteva s─âpt─âm├óni;
  • Dermatita atopic─â le creeaz─â copiilor o stare de disconfort;
  • Acneea bebelu┼čului este nedureroas─â;
  • Dermatita atopic─â se trateaz─â cu unguente specifice;
  • Acneea bebelu┼čului nu se trateaz─â.

Adaug─â un comentariu